Отнеха свободата в интернет

"развързва" ръцете на полицията да следи за всяка наша дума или виртуална "стъпка". Оправданието е, че така по-лесно ще се разкриват извършители на престъпления. Излиза, че всеки един български гражданин потенциално може да се превърне в такъв, недай си Боже да "изтърве" някоя не намясто дума по телефона.

 

Промените в Закона слагат край и на шегите. Защото кой би искал да се помайтапи с приятели, когато може още да не е затворил слушалката и униформените да са вече пред вратата на дома му?

Човек не може да не се замисли дали тези 100 депутати, подкрепили промените са наясно, че и те попадат под ударите на закона? Или техният имунитет ще ги предпази и тяхната кореспонденция ще си остане лична информация? В такъв случай на МВР ще трябва да се дадат списъци с номерата на мобилните телефони и e-mail не само на тези депутати, но и на техните семейства, роднини, партньори (лични или бизнес), за да не бъдат "следени" в интернет и подслушвани по телефона.

И в този ред на мисли дали служителите на реда ще имат достъп до трафичните данни, които всекидневно обменят по електронната си поща, кметове, областни управители, министри, премиера и президента? Или това е просто друг - по-лесен начин, не само да се държи народът "под око", ами така да се контролира и целия държавен апарат?

Знае ли, човек, какво се върти в депутатските глави?

Сега ни отнемат свободата да общуваме свободно (някои мобилни оператори ще трябва да променят слоугъна си в рекламните клипове), а преди, по време на социализма, беше далеч по-просто. На 2/3 от българите домашните им телефони бяха дериват, така докато си говориш с роднините, съседът ти спокойно може да се разтушава с вашите приказки, ако пък са прекалено опасни и да подшушне, където трябва. Тогава хем технологиите ни бяха изоставащи в развитието си, хем ни подслушваха по комшийски, хем нямаше на кого да се оплачиш.

Сега, все още можем, преди да са ни отнели свободата, ако вече не са го направили!

 

Десислава Георгиева