DSC_5647

DSC_5647

Пакетът "Последна минута" вече води клиенти и в Сънито

Как смятате да решите този касус и ще се обърнете ли към съда за това?

- Първата стъпка, която предприехме беше през 2011 година, когато изпратихме уведомителни писма в Слънчев бряг - Изток за дължимите суми за поддръжка на инфраструкурата. Резултатът беше протестните действия, които се предприеха собствениците и търсенето на начини за съботиране на дейността на курортния комплекс. През 2012 година също имаме изготвена една план сметка, отчитайки разходите по поддръжката на инфраструктурата, се направи разчет на дължимите такси. Считайки, че това е катализатор на напрежение не сме изпратили уведомителни писма на хотелиерите. За да бъдем максимално чисти като Съвет на директорите пред акционерите ни, сме предприели стъпки за една среща с юридическия отдел на принципала - Министерството на туризма и енергетиката и Агенцията по приватизация, тъй като Слънчев бряг е все още в процедура на приватизация. Надявам се да се стигне до решение за бъдещето на инфраструктурната такса и най-вече за хотели, които по приватизационни договори са длъжни да я плащат.

- В Слънчев бряг това лято се отчита ръст на туристи с около 7% повече в сравние с миналогодишния сезон. Колко са тези 7%?

- Задавате ми много сложен въпрос. Тъй като Слънчев бряг оперира инфраструктурата, надявам се той да изразява и интересите на бизнеса в курортния комплекс. Постарахме се да съберем информация от туроператори, от туристически агенции и Туристическа камара, които имат методи на формулиране на тези резултати. Вярвам и и мисля, че наистина има увеличение на туристопотока. Не мога да кажа, колко са 7% в цифри, но е видимо, че в Слънчев бряг имаше един успешен туристически сезон.

- 39% е ръстът на украински туристи. Това туристи, коита са почивали организирано тук ли са или са собственици на апартаменти в комплекса?

- Голям е делът на собственици на апартаменти в Слънчев бряг. Като кратък анализ на увеличаване на обема на туристи от Украйна и Русия, считам за положително бързото издаване на визи на туристи от тези страни. Явен е резултатът от тези предприети действия. Те в момента поддържат и пазара на имоти в комплекса. Информацията от агенциите на недвижими имоти показва, че единствените, които оперират на пазара на имоти в комплекса са от Русия и Украйна.

- На какво се дължи спадът на туристи от Норвегия, Финландия, Швеция, Холандия, Белгия, Франция, Израел?

- Това са статистически показатели и те показват, че трябва да се направи един по-задълбочен анализ, защо има спад от страна на туристи от тези страни, а не се поддържа едно утвърдено старо ниво поне.

- След атентата на "Летище Бургас" това лято, при който загинаха петима израелски граждани и известния отлив на туристи от тази страна, какви са очакванията за следващата година? Ще дойдат ли отново туристи от Израел да почиват тук?

-  Това е един много неприятен инцидент. Той даде отражение, но не такова, каквото очаквахме. Благодарение на туроператори и хотелиери стабилизирахме загубите до едно ниво. Оттук нататък с подобряване на мерките за сигурност можем само да градим и да разчитаме на повишаване

на дела на израелските туристи в курорта.

- Основният пакет, който се предлага от страна на хотелиери е "ол инклузив". От него не се възползват обаче богати туристи. Как може те да бъдат привлечени тук?

- Това е въпрос на визия. Слънчев бряг е доста атрактивна дестинация. Този продукт се налага като вид услуга и продукт в хотелите. Ниска е цената. Но основното, което трябва да се подобри е инвестиция в туристическата инфраструктура, за да се привличат по-богати туристи. Трябва да се създават благоприятни условия за летовници, да се повиши качеството на персонала и да се предлагат и други услуги.

- Пакетът "Последна минута" вече има своите клиенти и при вас...

- Да, бележи ръст. Търси се по-ниска и атрактивна цена. Финансовата криза е в целия свят и психологията на туриста, стараейките се получи по-ниски цени в последния момент е причина да търсят такива пакети в последната минута.

- Като приоритет посочихте търсенето на алтернативи в един хотел да не се наставят млади и по-възрастни туристи. Как може да стане това?

- Това е като препоръка. Събрахме данни от туроператори, агенции и собственици на хотели как е протекъл сезонът. Едно от заключенията на Туристическата камара е, че на техните клиенти и хора, които членуват в тези организации ще дадат препоръки да не се сместват туристи от различни възрастови групи на едно място.

Интервю Десислава Георгиева

Снимка Лина Главинова