Палят коледните светлини в Бургас на Никулден

 

Специален гост на празника ще бъде големият актьор Георги Калоянчев. Началото на традиционния от две години насам концерт на открито ще бъде поставено на 6-ти декември в 17.00 часа на площад "Тройката". Водещи на спектакъла ще бъдат актрисата Мария Статулова и поета Пейо Пантелеев.

Тържествата по повод Никулден ще започнат от 9.00 часа в Катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий" със Света литургия в чест на покровителя на Бургас Св. Николай Чудотворец, отслужена от  Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Иоаникий.

Малко по-късно в 9.30 в залата на Общината ще се проведе празничното заседание на Общински Съвет – Бургас, а от 10.00 часа ще се състои ритуалът по издигане флаговете на Република България и Община Бургас.

От 10.15 часа в Етнографския музей на улица "Славянска" 69 ще се проведе Освещаване на Никулденската обредна трапеза и връчване на сертификат за присъединяване на Ентографски музей и защитена местност "Пода" към 100 – те национални туристически обекта.

Пред катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий" от 10.45 часа ще бъде посрещната частица от Светия Кръст Господен от Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Иоаникий и бургаското духовенство. Веднага след това от 11.00 часа ще започне и литийното шествие до Мостика в Приморски парк, където по традиция с хвърляне на венци и цветя в морето ще бъде почетена паметта на загиналите моряци и рибари.

На празника ще бъде връчена и наградата "Бург на годината", ще бъде открита Годишната изложба на Дружеството на художниците, ще бъде раздавана и рибена чорба.