Панайот Панайотов отново ще говори с морето

Песента е сред избраните 16, които ще звучат в края на юли на сцената на Летния театър в Бургас. Тази година фестивалът, организиран от община Бургас, няма да има конкурсен характер и ще се проведе само в една вечер. По време на галата ще прозвучат отново песни, печелили наградата на жури и публика от 1973-та година до 2009-та година.

 

Chernomorie-bg реши да издири авторите и изпълнителите на тези песни. Така читателите ни ще разберат, какво се е случило с песните, каква е тяхната съдба и какви са отношенията между автори и изпълнители днес.

"Момчето, което говори с морето" е по музика на Константин Ташев и текст на Недялко Йорданов. Тя печели първа награда на конкурса в далечната 1980-та година и се превръща в един от безспорните символи на фестивала и неостаряващ шлагер в родната естрада.

"За първи път пишех текст по готова музика. Но когато чух музиката на Коцето ми хареса", разказа Недялко Йорданов. Тогава авторите на песента избират Панайот Панайотов да я изпълни. "Той беше момче, което никой не познаваше. Имаше гласа на Том Джоунс. По онова време всички пееха на конкурси, облечени в официални костюми. Ние решихме Панайот да облече моряшка фланелка и да седне на стълбите, все едно че гледа морето. Направихме театрална хореография и се получи", сподели Недялко Йорданов. Поетът признава, че е очаквал тази песен да има безспорен успех. С годините тя се превърна и в запазена марка на Панайот Панайотов, който макар и от Айтос си остава "Момчето, което говори с морето".

На 31-ви юли в Летния театър ще липсва само авторът на музиката. Ако беше жив сега, Константин Ташев щеше да отбележи своя 75-ти рожден ден.

 

Снимка Етелка Пирева