P2170008_Medium

P2170008_Medium

Парче се откъсна от дигата в Поморие

 е застраховано и е в гаранционен срок. Експерти от застрахователната компания вече са направили обследване на щетите и са изготвили констативен протокол. Община Поморие също назначи проверка, която да установи причините за пораженията по дигата, причинени по-малко от година след приключването на проекта. След като експертите се произнесат по въпроса дали са допуснати грешки в проектирането или при строително-ремонтните дейности дигата ще бъде ремонтирана със средства от застраховката.

Договорът за проект "Реконструкция и укрепване на съществуваща крайбрежна дига с цел предотвратяване на наводнения на жилищна зона, прилежаща към ул. "Морска" в кв. "Свети Георги", град Поморие" е подписан през месец юни 2011 г. Сегашното ръководство на община Поморие направи опит да подобри проекта като включи към него и изграждане на буни с цел по-висока ефективност на защита на съоръжението, но получи отказ от Управляващия орган на Оперативна програма  "Регионално развитие 2007-2013". След проведеното обществено обсъждане с жителите на ул. "Морска", бе взето съвместно решение проектът да стартира, въпреки невъзможността от корекции по него и да бъде изпълнен така, както е одобрен през 2011-та година. В хода на изпълнението му бяха извършени няколко проверки от Управляващия орган, които не установиха никакви нарушения и изменения от зададените по проектното предложение параметри. Укрепването на крайбрежната дига  е на стойност 1 052 000 лева, 95 % от които са безвъзмездна финансова помощ.

През есента на тази година предстои да бъдат поставени тетраподи, които ще намалят въздействието на вълните върху дигата.