Третият национален протест започва утре в 08.30 часа пред сградата на МРРБ в София. Снимка БГНЕС

Третият национален протест започва утре в 08.30 часа пред сградата на МРРБ в София. Снимка БГНЕС

Членовете на Българска браншова камара "Пътища" излизат на трети национален протест утре, 8-ми октомври. Той ще започне в 08.30 часа пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. "УС на ББК "Пътища" вече пет месеца търси възможността за диалог с държавните институции, заради пренебрегването на действащите, напълно законни договори за текущ ремонт и поддръжка на Републиканска пътна мрежа. Изразихме позицията си по време на два национални протеста, проведохме срещи с президента на Република България Румен Радев, както и с министър председателя Стефан Янев. Участвахме в създадена от премиера работна група, за да намерим подходящо решение на възникналата ситуация, но резултат до този момент няма. УС на ББКП поиска през изминалата седмица нова среща с министър председателя, но до такава така и не се стигна. През всичкото това време принципалът по договорите ни с Агенция "Пътна инфраструктура", в лицето на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова нехаеше и демонстративно пренебрегна желанието ни за диалог", пише в писмо на УС на ББК "Пътища" разпространено до медиите.

Няколко часа, след като от организацията обявиха протеста си за 8-ми октомври, изпратиха ново писмо - обръщение, провокирано от реакция на служебния министър Комитова.

"Днес Министерство на регионалното развитие и благоустройството изпрати писмо до Българска браншова камара "Пътища", с което ресорният министър Виолета Комитова кани на среща всички собственици на фирми, които ще участват в насрочения за утре трети национален протест на пътищарите. В поканата изрично е уточнено, че на срещата са поканени само собствениците, а не упълномощени лица или посредници. В пресинформация до медиите МРРБ посочи още, че ръководството на ведомството в продължение на няколко месеца се среща с директори, управители, профсъюзи, представители на Браншовата камара и работници от строителни фирми.

Управителният съвет на Българска браншова камара "Пътища" е категоричен, че поставянето на подобни ултиматуми към фирмите е в разрез с всички правни норми. Собствениците на фирмите - членове на Камарата, с акта на избиране на Управителен съвет, го упълномощава да ги представлява в преговори с институциите при защитата на интересите на бранша. Според законодателството право на разпоредителни сделки имат вписаните лица, които представляват дружеството, а не собствениците, които могат да бъдат юридически лица.

Българска браншова камара "Пътища" в продължение на няколко месеца търси диалог с министър Комитова, но освен една среща под егидата на премиера Стефан Янев, конструктивен диалог между Камарата и регионалния министър не е имало. Българска браншова камара "Пътища" е имала контакт с ресорните зам.-министри, които в нито един момент не успяха да поемат реален ангажимент към бранша", пише в обръщението на УС на ББК "Пътища" до членовете на организацията.

От УС на ББК "Пътища" са приели поканата за среща и ще очакват регионалния министър Виолета Комитова още в 08:30 часа пред сградата на МРРБ, в рамките на националния протест на пътищарите.