Уроците на Павел Митков са на живо във фейсбук страницата му

Уроците на Павел Митков са на живо във фейсбук страницата му

Българският творец Павел Митков стартира кампания "Рисувай против вируса" с безплатни онлайн уроци, които излъчва на живо във фейсбук страницата си всеки ден от 20:30 часа. Идеята на  художника е жителите на страната, които в момента са в принудителна изолация вкъщи заради коронавируса, да уплътняват времето си по забавен начин. С решение на Народното събрание от 13-ти март в страната е въведено извънредно положение заради разпространениено на корона вируса - COVID - 19 и е препоръчително всички да си останат вкъщи.

"След като се завърнах от Чехия с последния възможен полет в неделя (15-ти март), реших да разнообразя карантината и да създам настроение на всички, като инициирам кампания "Рисувай против вируса". Всеки има под ръка нещо, с което може да рисува, та дори и само молив. Рисувайки всеки може да оползотвори приятно времето, в което е здравословно да си стои вкъщи, да създаде нещо приятно за себе си, да го сподели с близките си и по този начин да помогне за общото повишаване на духа в този момент", посочва творецът по повод изпитанието, пред което сме изправени. Той приканва хората да се потопят заедно онлайнв света на изкуството. По време на безплатните онлайн уроци Митков демонстрира различни свои техники и подходи за рисуване с маслени бои.

"Докато рисува, човек се вглъбява в картината и оставя на заден план страховете си и събитията наоколо. Картината е прозорец към света на творчеството, а в момента всички имаме нужда от един такъв прозорец към свят, в който нещата ни се случват красиво и позитивно. Въпросът за самите нас е накъде ще тръгнем в този момент - дали ще останем в задънената улица на премисляне на ситуацията или ще отворим прозореца към креативността", споделя още Митков.

Най-важни са обаче положителните мисли и според Павел Митков рисуването може и да ни сплоти, като споделяме изкуството заедно.

Първият урок се проведе на 17-ти март и може да видите тук. Кампанията ще продължи до 29-ти март.