Тази година Павлина е подготвила четири декора за коледните си фотосесии. Снимки Павлина Иванова

Тази година Павлина е подготвила четири декора за коледните си фотосесии. Снимки Павлина Иванова

"Подготовката за коледните фотосесии започват още през лятото, да не кажа дори, че от тази Коледа се подготвяме за следващата. И съответно, с толкова ранна подготовка е почти невъзможно да се впишеш 100% в модата, която ще се промени. Затова аз си планирам декорите така, че да бъдат комфортни за хората, които се снимат на тях и да позволяват повече избор в облеклото. Харесва ми в декорите, както и в снимките, да има много цветове и елементи. Затова понякога се консултирам със стилист, защото много лесно се прекрачва границата между стил и хаос, когато се смесват повече цветове и аксесоари", разказва фотографът Павлина Иванова.

Рождество Христово е празникът, който събира милиони хора по света. Това е най-чаканият ден в края на годината и е превърнат от търговците в своеобразен бизнес. Извън рекламите и покупките, които съпътстват живота ни още от ноември, празникът носи много настроение, емоции, споделени мигове и запечетани спомени. Все повече хора си подаряват коледни фотосесии на себе си, на близките си, на приятелите си. И при тях разбира се има тенденции, които условно се определят от фотографа, който ги снима. Тази година решихме да проверим какви са новостите и затова се обърнахме към няколко бургаски фотографи, за да споделят своите впечатления от работата си зад фотоапарата по време на заснемането на тези фотосесии.

"Дали има тенденции при коледните фотосесии? И да, и не. От една страна така нашумелият през последните няколко години стил "бохо" набира дори още повече популярност. Вероятно можем да споменем към тенденциите и белите елхи, както и чисто червен декор, като тези трендове се повтарят от миналата година. Вечната класика на типично коледните цветове и акценти – зелено, синьо, червено, златно, гномчета, еленчета, захарни близалки и други, също винаги са на мода. Хубавото е, че все повече се набляга на елегантните изчистени коледни сцени в един цвят и само с един акцент, без излишни аксесоари. Но в крайна сметка независимо от модата, всеки фотограф избира декори, които отговарят на неговия стил на снимане", споделя Павлина Иванова.

Тази година тя е подготвила 4 декора. Първият пресъздава уют и домашна обстановка. Снимките на него изглеждат така, все едно сте си у дома, в хола и цялото семейство се е събрало да посрещне празниците.

Другият декор е външен, където пухкав сняг е покрил земята, има шейна, теглена от елен и дори снежен човек. "Тук децата действително могат да си играят, все едно са на двора на село. Но най-важното е, че този двор беше посетен лично от джуджетата на дядо Коледа, които поставиха специална пощенска кутия, където всяко дете може да пусне своето писмо с желания", разказва фотографът.

Третият декортя определя като просто вълшебен! Представлява замък, който може да се преобразява от бяло замръзнало кралство в многоцветна приказка! И разбира се, все пак за да не изоставам от модата, съм подготвила и един бохо декор в земни тонове.

"Кой се снима ли? Всички! Е, да, на първо място са семействата с малки деца. Те искат да запазят спомените с децата си, а и коледните снимки са чудесен подарък за баба и дядо, и близки роднини. Но всъщност всеки се снима – влюбени двойки, весели дамски компании, бременни дами, зимните бебета празнуват своите рождени дни на коледните декори, снимат се майки и дъщери, снимат се персонални фотосесии, списъкът е безкраен, снима се всеки, който обича празника, като не забравяме и домашните любимци.

Относно изборът на облекло е добре той да е съобразен с цветовете на декора и разбира се да са в духа на празника. Но най-важното е, дрехите да са удобни и да не трябва постоянно да се оправят. Драстично късите поли и жартиери са най-неподходящият избор и е най-добре да се оставят за новогодишната нощ. Много често семействата избират пуловери в еднакъв цвят и тениски с коледни мотиви за цялото семейство. И разбира се аксесоарите като шапки, диадеми с рогца и звънчета, шалове и др., са винаги забавни", признава Павлина Иванова.

Коледните фотосесии на Ани са като игра

Вили Пефтичева разказва истории с коледните си фотосесии

Галерия