IMG_6816

IMG_6816

Пчелари от Турция на семинар в Царево

мед ", финансиран от ИПП Програма за Трансгранично сътрудничество България-Турция.

Дните на семинара преминаха в обмяна на опит, лекции и дискусии. Лектори на семинара бяха Димо Димов – председател на Сдружение за биологично пчеларство и Манол Тодоров председател на сдружението на пчеларите в градЦарево. Семинарът се проведе по време на 10 юбилеен "Фестивал на мановия мед". Гостите от южната ни съседка разгледаха базара за пчелни продукти, изложени на павилионите, изработени в рамките на проекта. Участниците във форума посетиха пчеларска ферма и цех за производство на мед в района на град Царево, където разгледаха техника за центрофугиране на мед и сушилня за прашец., а във Фазаново видяха 8 рамкови многокорпусни кошери, изградена със средства по националната програма по пчеларство... Ттурските гости се запознаха с културните забележителности в региона на гр.Царево.

Срещата бе много полезна и за двете страни, като интерес за турските пчелари предизвикаха различните методи и техники за производство на мед, които колегите им от Царево им показаха, както и възможностите за финансиране на пчеларството със средства от европейските програми.

По проекта ще бъде издаден справочник, в който ще са включени лекциите от двата семинара, информация за сдруженията на пчеларите и информация за пчеларството в двата региона.