IMG_5288

IMG_5288

Пчелари от Царево обмениха опит с колеги от Турция за първи път пред аудитория, проф. д-р Деврим Оксай от Института по научни изследвания град Текирдаг. Това стана в рамките на семинар в град Пинархисар, Турция пред местни пчелари и техните колеги от Царево.

Семинарът е част от дейностите по проект "Обучение в производството на мед", финансиран от по програма на трансгранично сътрудничество България -Турция. Двата дни на събитието преминаха в обмяна на опит, лекции и дискусии посветени на две теми: "Развъждане на пчели майки" и "Изкуствено осеменяване". 
Пчеларите от Царево посетиха и видяха на място как се работи и какви грижи се полагат в пчеларските ферми в района на Пинархисар. Българите се запознаха с производството на мед на три различни типа ферми. Пчеларите от двете страни обмениха опит в производството на мед и начините за увеличаване на пчелните семейства.
Следващата дейност по проекта е провеждането на семинар в Царево, където турските пчелари ще гостуват на колегите си от България и ще се запознаят с местните методи за добиване на мед на място. Семинарът ще бъде по време на десетото юбилейно издание на Фестивал на мановия мед от 1-ви до 15-ти август т.г. По проекта ще бъде издаден справочник, в който ще са включени лекциите от двата семинара, информация за сдруженията на пчеларите и информация за пчеларството в двата региона.