Debat

Debat

Пет партии с кандидати за председател на ЕК - членки на Съюза, ще стане ясно кой ще оглави ЕК. На базата на постигнатите резултати от гласуването Европейският съвет, включващ правителствените и държавни ръководители на Европейския съюз, ще предложат кандидата за председател на ЕК.

Издигнатите кандидати са: Жан-Клод Юнкер, кандидат на Европейската народна партия, Мартин Шулц от Партията на европейските социалисти, Ги Верхофстад от Алианса на либералите и демократите за Европа, Ска Келер от Зелената партия и Алексис Ципрас от Партия на европейската левица.
Петимата ще вземат участие в телевизионния дебат на живо, който се организира за първи път в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел, който е насрочен за 15-ти май. Очаква се публика от 300 до 500 души.
Моника Маджони, италиански телевизионен водещ и директор на италианския обществен телевизионен канал RAI News24, ще е модератор на дебата, който ще продължи 90 минути и ще се състои от три части, всяка от които на различна тематика. Всеки от кандидатите ще направи кратко представяне, след което ще има не повече от минута, за да отговаря на въпроси или да коментира отговорите на другите кандидати.
Дебатът ще продължи от 22.00 до 23.30 ч. българско време. Ще бъде проведен основно на английски, като превод ще бъде осигурен на всички останали 23 официални езика.