Градината е с капацитет за 100 деца. Снимки Община Бургас

Градината е с капацитет за 100 деца. Снимки Община Бургас

Новата детска градина "Пинокио", която отвори официално врати днес, е изградена по скандинавски модел. Градината е еко и се намира в така наречения Районен център на бургаския комплекс "Меден рудник". Тя разполага с две яслени и две градински групи за общо 100 деца.
"Преди време посетих Скандинавия и видях как отглеждат децата там. В Бургас имаме опита от построени вече 11 нови детски градини през последните няколко години. Решихме, че дванадесетата трябва да е нещо съвсем различно", каза кметът на Бургас Димитър Николов при откриването на "Пинокио".
Община Бургас изгради новата детска градина без употребата на никаква пластмаса. Използвани са само рециклируеми материали. Дървото е най-използваният материал и в екстериора, и в интериора на градината. От него са направени столчетата, масичките, леглата, много от играчките. Назначените учители сами изработиха множество текстилни кукли, тъй като пластмасовите няма да са на почит. Детската градина е с чудесен физкултурен салон, облицован в дърво, който си има и стени за катерене. Близо до него се намира библиотеката. Дори шишетата и чашите на децата ще са от материал, различен от пластмасата.
Когата са навън и е влажно децата ще бъдат боотушки, непромокаеми якета и гащеризони. Извеждането навън ще става по преценка на учителите, съобразена с метеорологичната обстановка, като при лошо време, естествено, ще се остава във вътрешните помещения. Иначе детската градина е оборудвана с най-модерна газова отоплителна система, както и охлаждаща за лятото.
Родителите поеха и друг ангажимент - един ден в месеца всеки от тях да прекарва в ДГ "Пинокио". Това не означава да отидеш на гости. Родителите знаят, че през този ден ще помагат на екипа в обгрижването не само на своето, а и на всички останали деца.
Тъй като малчуганите ще прекарват много време навън, просторният двор е проектиран и обзаведен като голяма класна стая на открито, но и като място за движение и спорт. Там има футболно игрище и комбинирани съоръжения за игра. Посадени са десетки млади дървета от най-различни видове, които не след дълго ще дадат хубава сянка. В двора има билкова градина. Очаква се родители и деца заедно да я напълнят цялата с различни видове ароматни растения, от които в столовата да се вари "чай".
На двора има "музикални кутии", сглобени от метал, дърво, бамбук, с които децата могат да произвеждат звуци. Там са монтирани различни видове учебни дъски: за писане с тебешир, за рисуване с боички, за лепене на магнити. На няколко места може да се играе морски шах. В двора има инсталация, в която може да се налива вода, за да се извършва наблюдение на нейното движение и други свойства, както и сензорна пътека с различни сектори, напълнени с речни камъни, кестени, пръст и есенни листа, върху които децата да стъпват.
От следващата седмица детската градина започва първата си учебна година със своите първи възпитаници. На днешното й символично откриване присъстваха още зам.-областният управител Севдалина Турманова, председателят на местния парламент Костантин Луков, директорът на РУО инж. Виолета Илиева, зам.-кметът по образование в Община Бургас Йорданка Ананиева, директорът на общинска дирекция "Образование" Веселина Таралова, общински съветници, много колеги на екипа на ДГ "Пинокио" от други детски градини и училища в Бургас.

Галерия