Планинска алтернатина - Ичера, Жеравна и Котел

Тя не само е алтернатива за пътешествие, но и е предпочитано от мнозина пред летните курорти. На повече от час и на около 100 км се намират няколко селища, които в сърцето на Стара планина, предлагат както спокойствия, така и много възможности за разходки - Котел, Жеравна и Ичера. Пътят за Котел е в сравнително добро съсътояние, има табели и е почти невъзможно да се изгубите. А живописните и различни гледки, които се редуват като пачуорк насищат окото с емоции - редуват се лози, поляни, планински склонове, малки селца...

 

Ичера е първата спирка. Сгушено в Сливенския балкан китното селце предлага спокойствие и едно безвремие, в което се потапяш разхождайки се по малките стръмни улици. Ако застанете в центъра на селото, където е пощата и се огледата наколо ще видите как склоновете на Балкана обрасли с дървета, опасват от всички страни селцето. То наистина е сгушено и скътано в планината. Освен къщи за гости около самото село има и комплекси, в които може да се отседне. Местните са гостоприемни. В самото начало на селцето има и конна база, за любителите на този спорт. Ако не ви се мързелува по цял ден, наоколо има множество места със беседки и красиви поляни за пикник и игри на открито.

Жеравна - за да отидете до там трябва да се върнете по пътя за Ичера, до отбивката за самото село, след която табелите ще ви ориентират за Жеравна. В близост се намира и Медвен, където е родната къща на Захари Стоянов, сега превърната в музей. Двете места са на сравнително близко разстояние - на около 20 км. Жеравна, освен родното място на Йордан Йовков, е известна и със Сава-Филаретовата къща. Къщата музей "Руси-Чорбаджи", Картинната галерия и църквата "Свети Николай", в която се помещава и експозиция на икони, а иконостаса е дело на тревненски майстори и впечатлява с усета към детайлите и красивите си цветове. Входът за музеите е 3 лева за възрастни. Селището е тук -там има и някое магазинче или кръчма, в стар български стил. Тук може да седнете на малки триъгълни столчета да пиете вода от метални съдове и да насочите мислите си далеч в миналото. Изборът къде да отседнете е огромен - уютни къщи за гости, средната цена е около 20 лева на легло. Местните казват, че в този край трудно се живее особено сега. Повечето от младите хора са отишли в по-големите градове, доказателство за това е че  училището от две години е затворено. Красивата сграда носеща името съвсем естествено на Йовков, сега е празна и тиха. Сякаш след удара на последния звънец повече никой не се е върнал... Малко известен е факта, че Жеравна е домакин на международен фестивал на фолклорната носия.

Плаинската разходка може да продължите в Котел. В града определено има какво да се види, ако още не сте го посетили. Котел предлага много възможности както за културен, така и за планински и екотуризъм. Градът е родното място на много именити българи оставили ярка следа в историята ни. Сред тях са имената на епископ Софроний Врачански, архимандрит Неофит Хилендарски Бозвели, доктор Петър Берон, Георги Стойков Раковски, княз Стефан Богориди, Гаврил Кръстевич. В историческия музей, в центъра на градчето, може да се видят експозиции разделени в 4 зали и на 4 раздела - Будители, Просветители, Бунтовници и Революционери. Специално внимание е обърнато на живота и делото на тези родени именно в котлнскиякрай. Именно тук в интересната и в атхитектурен смисул сграда, се намира и Пантеонът на Г.С. Раковски. В мраморен саркофаг почиват тленните му останки. Тук може да се види и копие от сабята му. Ако предпочитате природата вместо историята, друга възможност е природонаучния музей. Той се намира в красивия парк "Изворите", извън града. В музея могат да се видят около 30 000 образци от живата и нежива природа на региона, включени в сбирките: безгръбначни фосили, висши растения, насекоми, риби, земноводни, влечуги, птици и бозайници. Експозицията е разработена на екологичен принцип. Местата, в кото може да се отседне са много. Цените са между 15 - 20 лева на легло, условията, които предлагат къщите за гости може да намерите в интернет.

Калина Енчева