Планът на Бургас с висока оценка В срещата се включиха и представители на Съюза на архитектите в България, на академичната общност, експерти от МРРБ, общинска администрация и областна управа, контролни органи и експлоатационни дружества.

 

По време на заседанието проектантският екип на гражданско обединение "Геощрих", изработващ новия ОУП на Бургас, представи неговите основни параметри, след което бяха чути рецензии и проведена дискусия. В настоящия си вариант проектът за ОУП на Бургас е изготвен, съобразявайки се с всички забележки и предложения, дадени при обществените обсъждания, както и с препоръките, внесени допълнително в Общината от професионални организации, НПО и граждани. Той е плод на продължителни дебати и работни обсъждания  между проектантския екип, общински експерти и всички съгласувателни ведомства.

Представителите на МРРБ споделиха задоволството си от факта, че Община Бургас има амбицията да разработи ОУП както на града, така  и на цялата община. Община Бургас е една от малкото общини  в България, които разработват подобни планове за развитие. МРРБ  заяви готовността си да подпомага бургаската администрация с каквото е необходимо на всеки един етап от реализирането на този проект.

В своите рецензии, изчетени по време на срещата, проф. д-р арх. Стефчо Димитров и доц. д-р арх. Минчо Ненчев отбелязаха, че проектантите са се справили успешно и в сегашния вариант на ОУП на град Бургас територията е добре овладяна, забележките от всички проведени обсъждания са взети под внимание, законовите постановки са спазени, планът е в обем и съдържание, отговарящи на изискванията, зададени от общинска администрация. Високи оценки за новия ОУП дадоха и арх. Любомир Пеловски от САБ-София, арх. Владимир Милков от САБ–Бургас, арх. Нели Бординчева от КАБ-Бургас. Според арх. Пеловски новият устройствен план на Бургас носи елементите на устойчивото градско развитие, което е съществен приоритет за развитието на Европа и света като цяло.

Проектът за новия Общ устройствен план на град Бургас е ориентиран  към запазване най-доброто от архитектурната среда и адекватно  коригиране на недостатъците на все по-динамично разрастващия се мегаполис. Предвижда се в новоусвоените територии да има повече зелени, отколкото урбанизирани площи, като според специалистите Бургас има потенциал да се превърне в един от най-зелените градове в Европа. Акцент в новия ОУП е максималното използване на уникалните природни дадености на региона - езера, море, плажов ресурс, екологични зони с богато биоразнообразие, които да дадат възможност за развитие на Бургас като модерен туристически град.

В рамките на проведения експертен съвет към проектантския екип  беше отправена препоръка за доработка на транспортната схема на града, както и за изготвяне на специфични правила и норми за устройствените зони, с които да се гарантира успешното прилагане на плана. Тези препоръки ще бъдат взети под внимание и допълнени към проекта. Общинска администрация е внесла доклад за екологична оценка и оценка за съвместимост на ОУП в РИОСВ-Бургас.  След получаване на положително становище оттам, процедурата по приемане на ОУП ще продължи с приемането му от Експертния съвет по устройство на територията към Община Бургас и одобряване от компетентния орган.

Новият ОУП на Бургас съчетава в себе си най-актуалните виждания на водещи специалисти в сферата на архитектурата и благоустройството. Той дава перспективите за развитие на града за следващите 20-25  години и дава възможност нещата да се случват планирано.