DSC_7882

DSC_7882

Планът за управление на Стария Несебър ще реши проблема с улиците

и т.н. Това е официалното становище на Община Несебър по повод повдигнатия въпрос с асфалтирането на ул. "Хемус". Темата бе открита от общински съветник и по нея беше ангажирано и Министерството на културата.

Улица "Хемус" е една от основните транспортни артерии в стария град. Преди няколко месеца тя бе основно разкопана, с цел подмяната на В и К и канализационна мрежа. След ремонта, улицата бе асфалтирана, по изричното желание на живущите и работещите на нея граждани. Хората са изготвили и изпратили до институциите специална подписка с няколко десетки подписи, в която настояват за асфалтова настилка на транспортната артерия. Преди разкопаването ул. "Хемус" беше с паваж, а преди около 8 г. беше отново с асфалт. Премахването на паважа, положен наскоро, не унищожава никаква “традиционна каменна настилка”, както се интерпретира от алармиращите. Оригиналният калдъръм на улицата е изчезнал още далеч назад във времето. В Стария Несебър има и други асфалтирани улици, които се използват за придвижване на МПС, както е и с въпросната ул. "Хемус". Поради тази причина, Община Несебър категорично отхвърля обвиненията, че с премахването на паважа, е нарушила "традиционната каменна настилка", просто защото въпросният паваж няма нито историческа, нито археологическа стойност, а е бил положен на мястото на предходен асфалт, от съображения за икономии.

Ако специалистите, които изготвят Плана за опазване и управление, приемат концепция в целия Старинен Несебър да се премахнат съвременните улични и тротоарни настилки и да се възстановява традиционният калдъръм от преди 100 г., това е нужно да залегне в изготвяне на задание за проектиране на ПУП-ПРЗ, където ще се регламентират тези норми и те ще станат задължителни за приложение. Община Несебър системно и последователно е настоявала и настоява за по-бързото и неотложно изготвяне на Плана за управление и дори е отделила немалка сума от бюджета си за неговото финансиране. В момента няма закон, който да е бил нарушен от Община Несебър, по отношение на асфалтирането на ул. "Хемус".

Считаме, че този казус се раздухва по политически причини, с цел несправедливи атаки и обвинения срещу Общинска администрация. Мотивите на подобна негативна кампания са единствено изкуствена медийна популярност, заради предстоящите местни избори.