Trqvna

Trqvna

Пластика от дъб от Странджа в музея в Трявна

красивата Даскалова къща и е един от музите в планинския град. Къщата е известна преди всичко с резбованите слънца на таваните в две от стаите. Те са плод на един облог между майстор Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца. Връщайки се към 1808 година, когато са работили те, в наши дни новите майстори решили да отдадат чест на своите първоучители. Така в двора на сегашния музей резбоват 200-годишен странджански дъб от село Българи.

Trqvna1Trqvna2Trqvna3

Всъщност музея се намира в старата част на града на улицата на занаятите, редом с други музеи, сред които и този на Петко Славейков. Това е къщата, в която той заживява след като се жени за местната девойка Ирина, там се раждат и децата им. В знак на почит към поета Пенчо Славейков поемата "Неразделни" звучи в 22.00 часа от един от символите на града - Часовниковата кула.

Трявна е и родно място на един от съратниците на Васил Левски - Ангел Кънчев. Къщата му е превърната сега в музей.Trqvna5Trqvna6

Тук се намира и единственият у нас музей на азиатското и африканско изкуство. Помещава се в стара баня и там могат да се видят предмети от Азия, дарени от българския скулптор Златко Паунов. Във витрините са подредени повече от 200 експонати от Непал, Тибет, Китай, Индия и някои африкански държави.

Обиколката из Трявна задължително трябва да включва и Музея на иконите, който показва Тревненската иконописна школа. Ценни икони може да разгледате и в църквата "Свети Архангел Михаил", която е една от най-старите у нас.

Според тревненци, "тук на всеки кълдаръм има история", а за да усетите духа на Стара Трявна трябва задължително да опитате кафе на пясък, подсладено с бяло сладко от шекерджийниците.Daskalovata_kushtaBojenci1

Истинското богатство на този град обаче са хората му. Те са ведри, усмихнати и разговорливи, готови да ви помогнат. Градът е съставен от няколко махали, разпръснати сред горите на Балкана. Улиците са чисти, а обществените сгради поддържани. Почти на всеки ъгъл има хотел или къща за гости, които предлагат отлични условия за туристите на достъпни цени.

Трявна се намира в Сентрален Балкан, въздухът е чист, а природата дивна. Не случайно именно тук царица Йоанна даравя имот за изграждането на детска болница за долекуване на деца с белодробни заболявания.

В близост до града има много екопътеки. Една от тях води до историко-архитектурния резерват Боженци. Впечатление правят имената на намиращите се в района села. С чувство за хумор, така характерно за този край, има пътни табели упътващи към Торбалъжи, Пръдлевци и Дупелите, Хитревци, Плачковци.

За съжаление обаче Трявна следва лошата съдба на Северозапада и бавно се обезлюдява. Според местни, реално в града живеят около 11 хиляди души, въпреки че официално са към 15 хиляди. "Всички други си идват само за празниците или са в чужбина. Само около града има 10-15 села и махали, в които не е останал никой. Няма поминък и бягат", казват жителите на балканския град. Трявна се радва на туристически интерес от ранна пролет до късна есен, а "през зимата е много студено и скучно", споделя една продавачка в магазин за бельо, който обаче отваря само през почивните дни.

Галерия