Плажовете по Южното Черноморие могат да останат без стопани

В ход е процедурата по отдаването на 11 плажове за стопанисване за срок от пет години. Според новите правила кандидатите попълват тръжни документи и имат право да вземат за ивицата срок от 5 години. Вече са продадени книжата за плажовете на Вромос, Алепу и къмпинг "Ахелой". Първите резултати се очакват в края на седмицата.

"Казал съм в министерството, че след 1-10-ти юни трябва да се търси по-опростена процедура за отдаването на безстопанствените ивици. В началото бях отпимист, че ще успеем да отдаден на търг поне 5-6 плажа. При сегашната ситуация ще сме доволни, ако намерим стопани на 2-3 оттях", прогнозира областният управител Константин Гребенаров. Според него ивицита са в окаяно състояние, на места брегът дори липсва в резултата на бурите и това ги прави непривлекателни от страна на бъдещи арендатори. Ако и това лято тези ивици останат неотдадени, там отново ще бъдат поставени табели - "Къпането забранено" и "Неохраняем плаж". Една от ивиците, които се отдава на търг е Централния плаж в Бургас. Цената и за нея е най-висока. Една от причините за това ивицата да стои без стопанин са старите постройки, които стоят все още там.

"Не можем насила да накараме хората да вземат тези пусти плажове, а и законът за Черноморското крайбрежие не позволява по-опростена процудера за тяхното отдаване под наем. Може да се помисли да се прикачат тези ивици към печелившите и атрактивни плажове, за да намерим начин там да има спасители и къпането да е според правилата", смята още Константин Гребенаров.