Perla5

Perla5

Плажът "Перла" – между морето и горите където водата винаги е кристално чиста. Заливът е плитък и когато морето е спокойно, можете да навлезете на няколко десетки метра навътре от брега и все още да сте се измокрили само до коленете. Въпреки това трябва да сте бдителни, особено ако не умеете да плувате или водите със себе си малки деца, казват спасителите от "Перла". И напомнят да не подценяваме опасностите, които може да крие и най – живописния плаж.Perla4

Плажът "Перла" граничи на Юг със Северния плаж на Приморско. Край него се простира красива дъбова гора, която е част от буферната зона на резерват "Ропотамо". В гората и на брега паркирането е разрешено и е безплатно. Къмпингуването обаче е строго забранено. Районът на бреговата ивица се охранява. Въпреки това там често можете да видите разпънати палатки. Може би защото изкушението да пренощувате именно тук - между гората и морето е голямо. Собствениците на палатките обикновено се оказват санкционирани часове, а понякога и минути след като са ги разпънали. Още по – зорко се бди за неспазване на забраните за палене на огън. Глобите за всеки, който не се съобразява с тях са доста солени.
Не така строго се охранява гората навътре в резерват "Ропотамо" и около него. Местните хора разказват, че славата на района като непристъпно за бракониерите място отдавна е само спомен. Те съветват туристите да не замръкват из гъсталаците, тъй като през последните години мястото се е превърнало в една от най – привлекателните за бракониери точки на Странджа.Perla2 "В тъмнината лесно могат да ви вземат за диво животно. Или да станете жертва на заблуден куршум", не скриват притесненията си жителите на Приморско.
Районът на "Перла" е място, от което на север можете да поемете по няколко различни дестинации. Ако сте с високопроходим автомобил, можете да отидете до залива Мириус. Доскоро той бе едно от последните девствени и едновременно с това сравнително лесно достъпни места за плажуване. През тази година обаче той е "завладян" от създателите на мидена плантация и живописната гледка, която се разкриваше от него е по – скоро отблъскваща в вида си. По бреговете на залива са складирани пластмасови бидони, а навътре в морето се виждат множество от тях – част от конструкциите на съоръжението за добив на мекотели.
Наоколо обаче все пак има малки закътани заливчета и скалисти брегове, където ще намерите спокойствие и тишина.
Горските пътища на северPerlaот "Перла" ще ви отведат до Маслен нос – едно от най – живописните точки по Южното Черноморие.
Другите атрактивни места, които можете да посетите ако сте в района са тракийското светилище "Беглик таш", хълмът "Лъвската глава", Ропотамският долмен, заливът "Зигра", устието на река Ропотамо и нейното поречие. Заливът Света Параскева, където и до днес са запазени руините на старинна църква, също се намира в тази зона. Археологическите проучвания показват, че църквата е била еднокорабна, с форма на кръст и с кръстокуполно покритие. До нея са открити останки от погребения, датирани във времето от десети до седемнадесети век. За това се предполага, че е храмът е функционирал в този период. Бил е опожарен в края на седемнадесети век. Изследователите смятат, че тук е имало средновековен манастир. Може би именно споменът за него кара миряни да посещават мястото като свещено и да вярват, че то има чудодейна сила.Perla3
Познавачите на тукашната гора разказват, че района често се посещава от иманяри. Те от край време търсят тук скритото имане на Вълчан Войвода. Обхождат горските дебри предимно нощем. Срещата с такива хора може да бъде също така неприятна, подобно на тази с бракониери. Особено ако се състои в момент, в който търсачите на съкровища са решили, че току що са намерили местонахождението на така желаното имане и вие сте станали свидетели на това. За да избегнете такива срещи, добре е да правите преходите си само през деня и да не нощувате далеч от цивилизацията, е съветът на тукашните хора.
Текст и снимки Татяна Байкушева