Съветниците гласуваха сумата за реклама на Бургас да бъде увеличена на 75 000 лева. Снимка Черноморие-бг

Съветниците гласуваха сумата за реклама на Бургас да бъде увеличена на 75 000 лева. Снимка Черноморие-бг

Бургас ще се рекламира, за да привлече туристи за предстоящия летен сезон срещу 75 000 лева. Това решиха с 33 гласа "за", 4 "против" и 3 "въздържал се" общинските съветници на сесия на местния парламент днес. Предложението за отпускане на средства за реклама е на Живко Табаков (ДБГ) - председател на Постоянната комисия по туризъм в местния парламент. Докладната му записка със седем конкретни предложения в подкрепа на бизнеса и туризма в Бургас предизвика дебати още при разглеждането й в постоянните комисии. Предложенията са:

1. Отделяне на средства в размер на 50 хил. лева от бюджета на Община Бургас за външна, медийна и онлайн реклама, което ще спомогне за ефективното рекламиране на Бургас като сигурна туристическа дестинация;

2. Намаляване на действието на Зелената зона в частта около Морската градина( улица "24-ти Пехотен черноморски полк" и паркинг "Северен плаж") за месеците юли и август, като отпадне пълното й функциониране през уикендите;

3. Намаляване на цените за ползване на спортни съоръжения, зали, сцени и театри за провеждането на платени спортни и културни мероприятия със 70 % до приключване на действието на извънредна обстановка;

4. Намаляване на такса битови отпадъци на заведенията за хранене и развлечения с 50 % до настъпването на промяна в заповедта на министъра на здравеопазването на РБ България, с която да им бъде позволено да работят на пълен капацитет;

5. Заплащането на такса "тротоарно право" за заведенията на хранене и развлечения да се изчислява на база квадратура брой разположени маси за месеците май, юни, юли, август и септември, а не както досега на квадратен метър за цяла заета площ;

6. Намаляване на наемите за РИЕ на 50 % за периода след изтичане на извънредна обстановка до 31 октомври 2020 г.;

7. Подновяване на изтичащите разрешителни за РИЕ – без авансови вноски, да бъде преустановено действието на чл. 33, ал. 2, т. 1 от Наредбата за период от една година след извънредната обстановка.

По време на разглеждане на докладната в Постоянната комисия по туризъм зам.-кметът по туризъм в Община Бургас Диана Саватева е заявил, че Община Бургас ще се рекламира безплатно чрез телевизионни новини и фейсбук реклама.

Община Бургас дава 3 000 лв. за бранд Бургас, ще го рекламира безплатно

От Община Бургас излязоха с мотивирано становище по всички седем точки от докладната на Живко Табаков. От администрацията изразиха съгласието си за отделяне на средства за реклама на Бургас. Дори, ако сумата бъде увеличена, тя ще бъде приета, стана ясно от изказването на зам.-кмета по бюджет и финанси Красимир Стойчев. "По отношение на пълното отпадане на действието на Зелената зона през юли и август, това ще доведе до хаос и безразборно паркиране на автомобили, а приходите за бюджета ще намалеят със 150 000 лева", мотивира несъгласието си с точка 2 Стойчев. А по отношение на намаляване на наемите за външна реклама, ако това бъде гласувано, Общината ще се лиши от 254 161 лева, според разчета на администрацията.

"Три от точките, които съм предложил вече ги приехме с мерките, които ГЕРБ предложи. Това са точка 3 (Намаляване на цените за ползване на спортни съоръжения, зали, сцени и театри за провеждането на платени спортни и културни мероприятия със 70 % до приключване на действието на извънредна обстановка), точка 5 (Заплащането на такса "тротоарно право" за заведенията на хранене и развлечения да се изчислява на база квадратура брой разположени маси за месеците май, юни, юли, август и септември, а не както досега на квадратен метър за цяла заета площ) и точка 6 (Намаляване на наемите за РИЕ на 50 % за периода след изтичане на извънредна обстановка до 31 октомври 2020 г.) и затова ги оттеглям от докладната записка. По отношение на точка 1 (Отделяне на средства в размер на 50 хил. лева от бюджета на Община Бургас за външна, медийна и онлайн реклама, което ще спомогне за ефективното рекламиране на Бургас като сигурна туристическа дестинация) - 50 000 лева са недостатъчни. Нека администрацията да стане и да повиши цената. Доволен съм от направеното от отдел "Туризъм" по отношение на целеви групи и пазари, които да бъдат привлечени в града. По отношение на паркирането в Зелената зона регулация трябва да има, но не е проблем през юли и август да не функционира. Но ще оттегля и тази точка, защото съм предложил промени в Наредбата", заяви в основното си изказване Живко Табаков.

Общинският съветник от "Възраждане" Владимир Павлов предложи първа точка да отпадне при услови, че има общинско предприятие за реклама. "Община Бургас сама се рекламира с натрупването на медийни изяви", допълни Павлов.

"Дали са достатъчни средствата за реклама е трудно да се каже. Но сме против предложението за Зелената зона, защото то няма да подпомогне туризма. Хората, които живеят в района от Турското консулство до входа на Морската градина искат Зелената зона да бъде разширена, защото лятото не могат да паркират, като се приберат от работа", заяви Георги Дракалиев (ГЕРБ).

"Външната реклама е добра идея. Други общини го правят успешно от години, като община Приморско. Бургас има потенциал, туристите ще дойдат", заяви съветникът Веселин Пренеров (ГЕРБ). Според него обаче, рекламата в националните телевизии ще струва много скъпо.

"Състезаваме се с другите градове. Ако преди тук са идвали туристи, заради различните събития, които са превени, жестоко се заблуждавате, че ще дойдат сега. 50 000 лева е смешна сума за реклама. Обидно е. Много неща се промениха от гласуването на бюджета до сега и сумата е крайно недостатъчна", заяви Манол Тодоров (ДБГ).

"Маркетинговият план не е предвиждал това, което се случи. Туристическият бранш няма пари за реклама. С допълнителни средства за реклама ще подпомогнем хората от бранша. Вече рекламираме Бургас чрез билбордове във Варна, Стара Загора и Пловдив. По наши разчети ще са нужни 92 000 лева за реклама, но ще се справим и със 75 000 лева", каза Радовеста Стюърт директор на дирекция "Туризъм и младежки политики" в Община Бургас.

Общинският съветник от ГЕРБ Юлиян Кулев предложи сумата да бъде увеличена на 75 000 лева.

"Ние сме рекламата на Бургас с поведението си. Като член на Комисията по туризъм мога да кажа, че парите за реклама са малко. Но като член на Комисията по бюджет и финанси не знам дали Общината може да си ги позволи. Ако можем, да вдигнем сумата за реклама", заяви Христо Панайотов ("БСП за България").

Според Калояна Петкова, сумата над предложените от Живко Табаков средства, идват от спестените 20 000 лева за маркетингова стратегия. Преди две сесии Табаков предложи Община Бургас да даде 20 000 лева за изработване на маркетингова стратегия. Тогава съветниците не приеха предложението му. А такава бе направена от отдел "Туризъм" в администрацията. "Можем да загубим и 50 000 лева, защото стратегията не е направена професионално. Нито един маркетолог не може да каже кои средства ще бъдат разходвани правилно", заяви Живко Табаков.

След дебатите по докладната, точка 1 в нея бе подкрепена с 41 гласа "за", 2 "против", 3 "въздържал се". Точка седма не бе гласувана, заради незаконосъобразност. При гласуванено на цялата докладна тя бе подкрепена с 33 гласа "за", 4 "против", 3 "въздържал се".