Подводницата може да бъде посетена всеки ден. Снимки Община Варна

Подводницата може да бъде посетена всеки ден. Снимки Община Варна

С военен  ритуал и официална церемония тържествено беше открит новият музей на подводното плаване – последната българска подводница "Слава". Тя се намира в пристана край Музея на стъклото в Белослав. На церемонията присъстваха капитан първи ранг Камен Кукуров - началник на щаба на ВМС и последен командир на подводницата, кметът на Варна Иван Портних, Антония Йовчева, директор на дирекция "Култура и духовно развитие" в Община Варна, активисти на Съюза на подводничарите, много варненци и гости на Белослав. 

"Благодаря на семейство Калчеви и Фондация „Белославско стъкло“, които сбъднаха една стара мечта на морските хора - превръщането на подводницата в музей на подводното плаване", каза кметът на Варна Иван Портних. Той приветства усилията на Съюза на подводничарите, които са подпомогнали реализацията на проекта – с идеи, дарения и личен труд. Част от тях получиха награди и почетни грамоти от Министерството на отбраната на Република България и командването на ВМС.

Подводницата "Слава" е отворена за посещения ежедневно. Цените на билетите варират – от 12 лева за възрастни до 6 лева за деца. В реставрирания плавателен съд посетителите могат да се запознаят както с техническите характеристики на "Слава", така и с начина на живот и работа под вода. В подводницата са запазени голяма част от бойните съоръжения, механиката, двигателите, комуникационните връзки, както и перископът, гледащ към фериботното пристанище на Белослав. 

Галерия