Ropotamo-1

Ropotamo-1

Подземен град лежи в недрата до Ропотамо

изпълнява желания, че докосваме с ръцете си камъка, на който е стоял легендарен герой. Вслушваме се в историите с притаен дъх и си представяме какво ли би станало, ако успеем да открием реално доказателство за съществуването на някое от приказните чудеса. Какво ли ще стане, ако например успеем да докажем, че подземния град, който според една легенда се намира в земните недра близо до река Ропотамо, е истински. Ами ако можем да го открием?  А как ли ще ни погледнат скептиците ако им посочим с абсолютна сигурност къде се намира потъналата крепост край Маслен нос (снимка №2), за която местните хора разказват че е съществувала? Ако пък им кажем, че с ушите си сме чули гласа на "устрела" - митично създание, подобно на таласъм или нещо подобно, за което се говори, че влдее нощната гора край блатото Аркутино? Според сказанията, земите, разположени по поречието на река Ропотамо са пълни с какви ли не чудеса - омагьосани принцеси, скрити пиратски съкровища, тайни пещери и кладенчета с лековита вода - също като в приказките.

Maslen_nos

Най-интересната история, която съм чувала, е свързана с името на реката. Ропотамо се казвала принцесата, чийто баща бил владетелят на тези места. Тя се влюбила в беден момък, когото царят не одобрявал за неин съпруг. За да не я застигне бащиния гняв, девойката се скрила със своя любим в една от крайбрежните пещери. Царят обаче изпратил след влюбените преследвачи. Принцесата притежавала магически умения. За да спаси любовта си, превърнала себе си и момъкът в кошута и елен. От мъка по изгубената си щерка, царят нарекъл красивата река, преминаваща през земите му на нейното име - Ропотамо.

Другата впечатляваща легенда, свързана с този район разказва за пиратско съкровище, заровено някъде край нос Маслен нос. Морски разбойници събрали богатства, ограбени от десетки кораби в тайно подземие, чийто вход се разкривал само в точно определен ден от годината, при отлив на морето. През останалото време отворът в скалата, през който се стигало до скъпоценностите бил под опасен морски прибой и дори за отлично екипиран водолаз било невъзможно да проникне през него. Над съкровището тегнело зловещо проклятие - който го откриел, щял да загуби най-близкия си човек. Имало само един начин да се спаси от прокобата - да дари цялото богатство на бедните. Прокобата обаче не спира иманярите и те до ден днешен не са се отказвали да търсят богатството.Ropotamo-3

Една страшна история може да смути покоя дори на най-смелия турист, преминаващ през района. Особено ако му бъде разказана нощем край лагерния огън. В гората край блатото Аркутино преди много години се обесил човек. Според местните хора, по някаква причина духът му останал да броди наоколо. Те разказват, че неведнъж са чували ужасяващи викове да раздират нощната тишина. Идвали винаги от едно и също място, но били с необясним произход. Не приличали нито на вълчи вой, нито на скимтене на чакал или глас на лисица. Колкото и да се опитвали да разкрият причината за стряскащите звуци, тя оставала забулена в тайнственост и мястото било наречено долът на "устрела" /зъл невидим дух/. Отговорът на загадката дошъл случайно - биолози, изследващи района открили тук рядък вид птица, чиято "любовна песен" много наподобявала страховитите крясъци.Ropotamo-2

Всеки от местните горски стражари може да ви покаже вирът, който изпълнява желания. Туристите, които идват тук на фотосафари, задължително го посещават. Той се намира по долното течение на Ропотамо, в една от най- красивите извивки на реката. Счита се, че ако измивайки ръцете си във водата му, си намислите желание, то рано или късно ще се сбъдне. А ако го посетите с любимия- то връзката ви ще е дълга и щастлива.

Има още десетки подобни чудновати истории, които може да ви разкажат за това място. Дали ще им вярвате или не - ще решите. Във всички случаи обаче си заслужава да ги чуете - ако ще и само за да помечтаете като дете.

Текст и снимки Татяна Байкушева