Поет от Варна с премиера в Бургас Станков гостува в Бургас по покана на читалище "Любен Каравелов" и библиотека "Пейо Яворов".

Поетът е роден на 5 март 1956 г. във Варна. Основно и средно образование завършва в родния си град, а висше образование, специалност "Руска филология" в шуменския университет "Еп. К. Преславски". Работил е като учител, спасител по плажовете, зам.-председател на Районен съвет за култура - Варна, шофьор на такси, моряк, нощен пазач в частна детективска агенция, редактор и гл. редактор в литературния алманах "Простори", телевизионен репортер в програма "Море" на РТВЦ - Варна, журналист във вестник "Черноморие", криминален репортер във вестник "Черно море", служител в община Варна като директор на възстановения Театър на поезията. В продължение на 3 години е управител на ИК "Галактика", след това директор на университетското издателство във ВСУ "Черноризец Храбър", а после управител на Издателство "Книгата" - Варна. В момента е Главен експерт в Дирекция "Култура и духовно развитие" в Община Варна. Автор е на над 20 книги с поезия, белетристика, публицистика - "Огън на брега" (1980), "Нощен хляб" (1983), "Сезонът на спасителя" (повест, 1987), "Морски кончета" (1989), "Плашило в града" (1990), "Остави ме, любов" (1992), "Деца на рая" (1992), "Семейно легло" (разкази и новели, 1992) и други. Публикувал е статии в централния и местен печат. Носител на национални и регионални литературни награди, между които са Награда на СБП за публицистика, Национална награда "Гео Милев", Национална награда "Дамян Дамянов" и др.

Номиниран е за наградата „Христо Фотев”, Бургас.

Новоизлязлата му стихосбирка "Слалом между мълнии" (2010) ще бъде представена за първи път пред бургаската литературна аудитория. В авторския рецитал на 29 април от 18 часа в читалните на ул."Булаир" №10, Валери Станков е включил стихове и от книгите "Усмирителна риза за ближния" и "Аз съм светлият мъж към безрая".