Георги Кръстев е направил селекцията на филмите

Георги Кръстев е направил селекцията на филмите

11 късометражни филма ще бъдат показани в рамките на пилотното издание на "Порт Прим Арт Фест". Филмите ще бъдат прожектирани от 18:00 часа на 14-и октомври в "Магазия 1". Кураторът на прожекцията - Георги Кръстев, е подбрал 11 ленти от 8 държави. Общата продължителност на представянето е 1 час и 37 минути - колкото на стандартен пълнометражен филм. 

Ще бъдат показани филмите: "El Andar del Borracho" – игрален (Испания); продължителност: 15:00 мин., "Split Time" – игрален (Франция); продължителност: 03:16 мин., "Born of Stone" - документален (Италия); продължителност: 15:10 мин., "Ratio" - експериментален (Турция); продължителност: 02:05 мин., "The Background Man" – игрален (Испания); продължителност: 03:41 мин., "Collecting is a Disease" – документален (Холандия); продължителност: 15:35 мин., "Backstory" -  игрален (Германия); продължителност: 08:14 мин., "Irreversible"  - експериментален (Румъния); продължителност: 04:10 мин., "Disrupted" – анимация (САЩ); продължителност: 03:18 мин., "Urban Audio Spectrum" - експериментален (Германия); продължителност: 03:43 мин., "As I love You" -  игрален (Испания); Продължителност: 22:51 мин.

Всички филми са със субтитри на български език.

Кураторът на събитието Георги Кръстев е изучавал документално и игрално кино, операторско майсторство, монтаж, режисура и драматургия в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и психология във Варна. Има солиден стаж като оператор и асистент-оператор в редица родни ТВ и кино продукции, сред които са 4 сезон на сериалът "Под прикритие" и филмът "Посоки" на Стефан Командарев. Един от идеолозите и основатели, настоящ директор, на Международен филмов фестивал "Карантината".

Именно "Карантината" е форумът, който събира огромен брой късометражни ленти на млади творци от цял свят, от които са подбрани 11-те филма, които Георги Кръстев ще представи на "Порт Прим Арт Фест". Ето и (пред)историята на фестивала: Някога, моряците от търговските кораби, които влизали в пристанището на Варна, със съмнения за болест, били сваляни на плажа на Аспарухово за карантинния период от 40 дни. Ако след този срок не се появели симптоми на болест, били допускани в града. Оттук дошло името на местността: "Карантината".

В настоящето, все още нереализираните млади творци са в състояние на карантина, изолирани от киносредите. През 2014 година, Георги Кръстев и малък, сплотен, надъхан екип съмишленици от школа "Дедал", решават да подпомогнат преодоляването на тези процеси чрез популяризиране творчеството на авторите в професионалните кинематографски среди.

Като аналог с историята на местността, взимат решение да организират едноименен фестивал за късометражни филми - игрални, документални, анимация, експериментално кино, който да е насочен изцяло към дебютни ленти на млади творци от цял свят, на възраст от 16 до 35 години. Единственото изискване е всеки филм да е с английски субтитри. Такса за участие няма. "Това, реално, е концепцията на фестивала. Избрахме късометражното кино, защото то изисква много по-малко ресурси. Времето за направата му е по-кратко, нискобюджетно е и стига да имаш достатъчно ентусиазъм, телефон и фотоапарат, можеш да реализираш идеята си", разказва Георги Кръстев.

Другата, не по-малко важна кауза на "Карантината", е опазването на рибарското селище, разположено в едноименната местност. То е устойчива и важна част от местния фолклор, но въпреки това с годините запада. „Популяризирането му като място за изкуство и култура, би подпомогнало неговото съхранение. В допълнение, всяка година фестивалната програма стартира с филм, за подобно място, с подобни проблеми“ – разказва Георги.

Пилотното издание на фестивала е през 2015 г. година и събира над 3000 филма от цял свят. Няколко месеца екипът прекарва в гледане на лентите. После, има ангажимент да добави български субтитри на селектираните филми. Реално, процесът на подготовка за всяко издание на фестивала продължава година, през която екипът работи напълно безвъзмездно.

Тази година "Карантината" събра над 3500 филма, от 118 държави. В дните от 4 до 8 юли 2017г., бяха показани селектираните от Георги и екипа на „Дедал“ 59 ленти от 28 страни. Прожекциите по традиция, бяха на плажа, под звездното небе. Много от авторите на показаните филми, пристигат от чужбина. За повечето ленти, прожекцията е премиерна.

"Карантината" вече е част от международната общност Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE) и носител на EFFE сертификат за 2017г. Сдружението обединява фестивалите, които имат висока художествена стойност и значение и влияние и на местно, национално, световно ниво. Сертификацията се прави година за година от утвърдено международно жури.

"Показаните през годините филми, формират сериозен, ценен фонд", разказва Георги Кръстев. "Надяваме се, той да намери своето място, като прожекции на избрани ленти, в различни точки от България. Всички заслужават качествено кино – затова и искаме, да разширим фестивала и той да не се ограничава само до Варна. Поканата, да се включим в "Порт Прим Арт Фест", ни дава възможност за първа изява и съответно показване на избрани ленти, извън рамките на дните на "Карантината". Благодарни сме на гранд хотел и СПА "Приморец" и Община Бургас, за предоставената сцена. Отворени сме и към други събития, които да позволят осъществяване на контакт публика – качествени късометражни ленти", допълни Георги Кръстев.

Подбраните от него 11 филма, от 8 държави, с обща продължителност 1 час и 37 минути, можете да видите като част от пилотното издание на "Порт Прим Арт Фест" - фестивал на изкуствата в Бургас в "Магазия 1", на 14-и октомври. Началният час на прожекцията е 18:00 часа.

Не пропускайте и общата изложба на бележитите родни творци Камен Старчев, Георги Миленов, Наталия Абаева, Атанас Гаджев, Моника Попова, Долорес Дилова, Валери Чакалов, Стефан Божков, която ще бъде открита в съседна зала, в същите ден и час.

Галерия