Показват графика от Литва във Варна В ретроспективната експозиция са представени най-ярките литовски художници, принадлежащи към кръга на професионални творци на страната си.

 

Колекцията съдържа 70 графики и е непълна, но разнолика панорама на литовската графика с разнообразие на жанрове и стилове, доминиращи художествени насоки и тенденции. Организаторите на изложбата разбират, че не са избегнали определена субективност, и не мислят, че са обхванали всички направления на литовската графика.

Ядрото на изложбата на съвременната литовска графика във Варна е съставено от творчеството на няколко поколения художници. Това са графики на вече починали художници – Римтаутас Гибавичюс, Стасис Красаускас, Аудрюс Пуйпа. По-възрастното средно поколение на литовската графика представляват Виктория Даниляускайте, Елвира Кряучюнайте, Юрате Стаускайте, Нийоле Шалтяните, Бируте Станчикайте и др. Главно това са жени. Може би поради тази причина литовската графика е толкова емоционална и духовна? Със свое художествено внушение не им отстъпва и по-младото поколение: Лайсвиде Шалчюте, Тадас Гиндренас, Раминта Шумските Сум и др.

Изложбата се организира от община Варна съвместно с посолството на Литва у нас, Българо-Литовския обменен проект "Минало, настояще, бъдеще" и е инициирана от Съюза на литовските художници и арт студио "Аматерес".

Изложбата ще бъде открита от посланика на Литва у нас негово превъзходителство Валдас Степонавичюс на 28 септември в Археологическия музей във Варна.