Показват ритуални съдове от 7-ми век преди Христа в нощта на музеите

Арт ефактите са открити при разкопките на праисторическо селище, намиращо се на територията на затворническото общежитие на 10-ти километър. "Съдовете изобразяват момче и момиче. Според една от хипотезите в жилището, където са намерени се е извършвал ритуал при преминаване на децата в следващия етап от съзряването им - юношеството", каза Цоня Дражева директор на Регионален бургаски музей. В археологическата изложба ще бъдат подредени находките и от Акве Калиде, манастира "Свети Йоан Предтеча" на остров свети Иван, Русокастро, крепостната стена в Созопол, Шилото. Посетителите на музей ще видят монети, метална пластика, реставрирани съдове, надписи и украшения. В експозицията ще бъдат включени още кожени подвързии и заглавки, които свидетелстват за важната роля на манастира на остров свети Иван през Средновековието.

 

В нощта на музеите ще бъде прожектиран и филм за Беглик Таш - тракийското скално светилище край резиденция Перла в Приморско. В Етнографския музей ученици от СОУ "Иван Вазов" в Поморие ще представят традиционна седянка. Там е представена и изложбата "Бургазлийката през 30-те и 40-те години на XX век". В Историческия музей е подредена изложба посветена на 65-години от края на Втората световна война. В музея ще бъде показан и филма за Апостол Карамитев. В Природонаучния музей ще бъде отбелязана 30-та годишнина от създаването на резерват "Атанасовско езеро".

Тази година община Бургас ще отпусне 50 000 лева за продължаване на разкопките на Аква Калиде. Там предстои да бъде разкрит банския комплекс. Разкопки ще има и на крепостта Русокастро и на остров свети Иван.