DSCN8812

DSCN8812

Показват странджански игри в "Месец на Европа"

с Годината на гражданите, провежда се съвместно със Съюза на народните читалища и цели запознаване на българските граждани с правата им като граждани на ЕС.

Първото от редица културни и информационни събития посветени на темата стартира днес в село Ново Паничарево, община Приморско.DSCN8770

С обща изява народно читалище "Отец Паисий – 1927" – Ново Паничарево, народно читалище "Веделина" – Веселие и народно читалище "Просвета"-  Малко Търново представиха българските традиции и обичаи, като част от културното многообразие на Европейския съюз.

Кулинарна изложба, посветена на българската кухня, като част от европейската, изложба на рисунки, посветени на Европейския съюз, музикална програма и изпълнение на традиционните за Малко Търново пролетни игри – Филеци бяха само малка част от богатата програма, подготвена от самодейците.

Филеците са типично странджански игри, непознати в останалите области на България. Те се играят от Тодоровден до Лазаровден, изпълняват се от младежи, но в тях се включват над пет поколения жители на Малко Търново от различни възрасти. Така се запазва приемствеността при изпълнението на ритуала и той става все по-колоритен и запомнящ се.

Присъстващите на събитието имаха възможността да се докоснат до красотата и магията на пролетните игри Филек, сред които прескочи кобила, дърпане на въже, надпяване, двама са малко, трима са много, делене или сечене и др.

Грамоти за достойно участие, информационни материали и книги "Моите основни права в Европейския съюз" получиха на финал всички участници в събитието.