Показват уникални картини на художника Феликс Каниц

 

Пастелните творби са уловили духа и тогавашния изглед на българските градове София, Видин, Кулата, Никопол, Белоградчик, Свищов, Русе, Троян, Карлово, Сливен, Габрово, Търново, Троянския манастир, Женския манастир при Калофер и други.

Това са архитектурни и природни забележителности, някои от които вече разрушени, което засилва тяхната документална стойност. Уникалните акварели предизвикват интерес сред българските и чуждестранни изследователи със своята художествена и историческа стойност и популяризират българската култура.

Творбите са дарени от племенника на Феликс Каниц на Българската академия на науките през 1936 г. и оттогава са част от интелектуалната собственост на Академията. Днес те се съхраняват в архива на БАН.

Гости на откриването на изложбата ще бъдат Атанас Атанасов – член-кореспондент и заместник – председател на БАН, ст.н.с. д-р Славея Бърлиева и инж. Звездомира Пенкова – Йосифова – ръководител на Реставрационната лаборатория в Научен архив – БАН.

Художникът Феликс Каниц е роден в Будапеща през 1829 г. Първият му контакт с България е през 1860 г., когато той за първи път посещава страната ни.

Невероятен гравьор, с почти фотографска точност той изработва карти на изминатите от него маршрути. Пример за това е изготвената от него "Оригинална карта на Дунавска България и Балканите", която Руският генерален щаб използва за военните действия през Освободителната война. За това Каниц е награден от император Александър ІІ с орден "Св. Станислав".

Български учени твърдят, че той е най-големият познавач на средновековната българска култура. Каниц е бил близък на Георги Сава Раковски и подкрепя борбата за независимост на българската църква. По време на Априлското въстание пише поредица от статии в западните вестници в защита на българите.

Последното пътуване на Каниц в България е през 1877 г.

Експозицията от уникални акварели на Феликс Каниц може да бъде разгледана в Бургас до 16 декември.

Изложбата ще бъде открита на 1 декември от 18.00 часа.