Изложбата предизвика интереса на бургазлии още по време на откриването. Снимки и репродукции авторът

Изложбата предизвика интереса на бургазлии още по време на откриването. Снимки и репродукции авторът

163 творби - екслибрис и малка графика, вдъхновени от трилогията на Данте Алигери - "Божествена комедия", са подредени в едноименната изложба, която бе открита тази вечер в галерия-музей "Георги Баев" в Бургас. Международната сборна експозиция е проект на Италианската екслибрис асоциация и на библиотека "Бодио Ломнаго" - организатор на едноименния италиански екслибрис конкурс.

Автори на творбите са 80 художници от цял свят. "В изложбата са включени и три екслибриса, които са истинско колекционерско бижу, и са на Александър де Рикер и Инглада от 1903 година, на Франц вон Байрос от 1912 година и на Ерих Херман от 20-30-те години на миналия век", каза при откриването доц. Димо Колибаров - директор на филиала на Националната художествена академия в Бургас и виновник тази експозиция да гостува в морския град.

През 2021 година се навършиха 700 години от рождението на италианския автор Данте Алигери. Библиотека "Бодио Ломнаго" определи за тема на 11-то издание на организирания от нея екслибрис конкурс "Божествена комедия". Сред членовете на журито на конкурса бе и Нели Вълчева - директор на варненската галерия "Ларго", която също организира международен екслибрис конкурс. Сред наградените участници в италианския конкурс са и българските автори - Христо Найденов с втора награда в категория "Чуждестранен автор", Петър Лазаров с трета награда в същата категория, и Калина Кралева, и Таня Кръстева - и двете с почетен димплом. Творбите им са подредени в изложбата, която бе открита в бургаската галерия-музей "Георги Баев".

В експозицията са включени творби от 11-то издание на италианския екслибрис конкурс от 2021 година и от богатите колекции на Италианската екслибрис асоциация и на библиотека "Бодио Ломнаго".

Изложбата "Божествена комедия" е пътуваща и бе видяна първо от ценителите в Италия през миналата година. В началото на 2022 година тя гостува за два месеца в Музея на изкуството в град Фредериксхавн, Дания. През юни бе показана в художествена галерия "Недялко Каранешев" в Горна Оряховица, а през юли във варненската галерия "Ларго". В бургаската галерия-музей "Георги Баев" тя може да бъде видяна до 3-ти септември.

Галерия