Египетските фараони винаги са привличали интереса на археолози

Египетските фараони винаги са привличали интереса на археолози

Реплики на златото на египетските фараони ще бъдат показани в Бургас. Така е озаглавена и изложбата, която е планирана да бъде осъществена през настоящата година. За целта се предвидени 40 000 лева, които са заложени в бюджета на Община Бургас за 2019 година.

Идеята за изложбата е на египетска фирма, която е направила предложение за нейната реализация на Общината. От своя страна местната администрация ще търси съдействие от Посолството на Арабска република Египет у нас, за да задвижи проекта. "Когато получим отговор, ще стане ясно и времето, през което може да бъде реализирана изложбата. По всяка вероятност това ще стане в периода юли-септември", каза Петър Парушев - началник отдел "Култура" в Общината.

В процес на уточняване е и мястото, където ще бъдат експонирани репликите на египетските арт ефакти. Те ще бъдат предоставени от египетски музей, но все още не е уточнено от кой.

Египетските фараони предизвикват интереса и до днес. Преди ден археолозите се натъкнаха на изключителна находка в област Миня, на 250 километра южно от египетската столица Кайро. Намерени са 50 мумии, 12 от които са на деца. Мумиите са открити в гробници на девет метра под земята. Някои от мумиите са обвити в лен, а други са поставени в каменни или дървени саркофази. Предполага се, че датират от времето на царството на Птолемеите, наследници на Александър Велики, управлявали от 305 г. до 30 г. преди Христа.