Александър Александров е вторият български космонавт

Александър Александров е вторият български космонавт

Скафандърът на българския космонавт Александър Александров ще бъде показан за първи път в Бургас. Той ще бъде изложен в Историческата сбирка на РИМ - Бургас по случай 12-и април - Международен ден на авиацията и космонавтиката. Идеята е на директора на РИМ - Милен Николов. Скафандърът е притежание на Историческия музей в Омургат - родното място на Александър Александров.

Александров е вторият български космонавт летял на борда на съветския космически кораб "Съюз ТМ -5" заедно с командира на полета Анатолий Яковлевич Соловьов и бординженера - Виктор Савиних. Мисията продължава от 7-и до 17-и юни 1988 година.

Александър Александров завършва специалност летец-инженер през 1974 г. До 1978 г. служи в бойните части на Военновъздушните сили като пилот на изтребител-бомбардировач. През 1983 г. завършва аспирантура в Института за космически изследвания към Академията на науките на бившия СССР. Получава научна степен "кандидат на техническите науки" (сега доктор).

През 1977 година Александров е избран за космонавт във втората група от програмата "Интеркосмос" заедно с първия български космонавт Георги Иванов. На 1-и март 1978 година пристига в Центъра за подготовка на космонавти за преминаване на обща космическа подготовка.

Готви се за космическия полет през 1979 г., при който е дубльор на Георги Иванов. През юни 1988 г. става вторият българин, излетял в Космоса. По време на полета извършва над 50 успешни научни експеримента, включително изпитание на български храни за космонавти.

Александър Александров е оенен летец първи клас, заслужил летец, летец-космонавт на Република България. През 2002 г. е удостоен с военно звание бригаден генерал, удостоен с орден "Стара планина".

Галерия