Показват златото на Варна във Великобритания

Златото е включено в съвместната изложба между България, Румъния и Молдова - "Загубеният свят на древна Европа. Дунавската равнина - 5000-3500  г. пр. Христа". Експонатите вече са в "Ashmolean Museum". Това е първият в света университетски музей, наследник на старите традиции на Оксфорд.

 

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 20 май 2010 г. На него ще присъства и н.с. д-р Владимир Славчев от Регионалния исторически музей – Варна, който втора година работи с Хумболтова стипендия в Берлин и заедно с колеги от Германия, Франция и Англия проучва находки от Варненския халколитен некропол.

Изложбата ще остане в "Ashmolean Museum" до 15 август 2010 г., след което заминава за Атина.

Това е  първият в света университетски музей. В сегашния си вид той  е създаден през 1908 г. Наследник е на две стари културни институции на Оксфорд: Университетската сбирка от произведения на изкуството и оригиналния стар Ashmolean  Museum,  чиито колекции започват да се събират от 1620 г. За първи път Ashmolean Museum  е отворен за посетители през 1683 г. От тогава той се утвърждава като една от най-авторитетните културни институции в Англия. В момента Ashmolean Museum  разполага с богата сбирка от произведения на изкуството от античността и средновековието от Средиземноморския свят, Близкия и Далечния изток и Европа. Експозицията му е тясно обвързана с обучението на студенти от колежите в Оксфорд.