DSC_6565

DSC_6565

Полицай Лиско ще помага на децата да стигнат до дома

те да стигнат безпрепятсвено до дома си или до градината. Практиката се изпоолзва с успех в германската провинция Хесен, Германия. Представители от Бургас, Българово и Средец се запознаха на място с добрите практики, които могат да бъдат приложени на местно ниво - за обучение на деца, за доброволчески труд, който младежите полагат, за професионалното им обучение и други. В семинара, организиран от сдружение "Фар" Бургас, участваха преподаватели, представители на неправителствени организации, зам.-кметът по образование в община Бургас д-р Лорис Мануелян, директорът на Регионален инспекторат по образование в Бургас - Виолета Илиева, директорът на Бургаската пожарна - комисар Васил Василев, Миглена Герчева от сдружение "Алианс за прогрес" и други.DSC_6570

"Ние имаме известен опит при провеждането на състезание с деца. Провеждаме и обучение с участието на пожарникари", каза комисар Василев. Според Виолета Илиева у нас може да се приложи успешно модела за професионалното обучение след X клас, след като бъдат приети промените в закона. В Германия след тази възраст децата сами се ориентират към образованието си. Ако изберат да продължат да се развиват професионално, накрая полагат изпити пред работодатели и представители на местната Камара.

Интересен е и подходът в детските градини, където детето само избира при кой учител да отиде през деня и какво иска да прави - да рисува, да спи и т.н. Така и директорът добива представа за качествата на своите учители.

Този опит у нас се прилага успешно в някои частни детски градини, където децата не са карани на сила на правят неща, които не им харесва и не спазват строг режим, ако родителите им не желаят това. Този метод на работа успешно прилага и Миглена Герчева в заниманията си с децата, които посещават часовете й по рисуване.

И в Средец вече шеста година се прилага успешно програмата за доброволци. В момента младежи от Белгия, Холандия и България облагородяват двора на Центъра за настаняване от семеен тип в града. Предстои да пристигнат и други доброволци, които ще се включат в озеленяването на двора на дворното опространство на детската градина там, който в момента се санира.