Zlato_Ohrana

Zlato_Ohrana

Полицейски ескорт за златото от Силихляр находката - доц. д-р Петър Балабанов и Даниел Пантов - директор на Общинския исторически музей в Приморско, показаха експонатите пред жителите на града.

Залата на музея се оказа тясна за всички, пожелали да видят с очите си  златната находка, датираща от края на IV и началото на ІІІ в. преди Христа.

Съкровището представлява комплект от украшения (апликации) за ремъците от сбруята на главата на кон, които са били използвани от собственика му по време на тържествени шествия и празници. Находката е изключително рядка за известните на науката погребения на тракийски династи. Тя се състои от осем големи и двадесет и девет малки златни апликации. Начелникът представлява два кръгли щита с орнаментална украса и протоме - глава на орел, поставена на централно място. Малките апликации са били разпределени по ремъка на юздата.Zlato

Златните украси на главата на конете на тракийските династи са били използвани само при особено тържествени моменти от живота на траките. В гробовете им те са били полагани при жертвоприношение на коня, за да съпровожда своя господар в отвъдното, или като гробни дарове, символизиращи изпращането на свещеното животно при него.

Златната находка ще бъде изложена в специален трезор в музея на Приморско и ще бъде акцент на неговата експозиция.