Полицията задържа лихвар придобил имоти в Сънито и Несебър

 

При задържането на Иван Донков и извършения личен обиск е открита сумата от 5 000 лева. При претърсване в дома му са намерени и иззети 20 000 евро, записи на заповед и документи, касаещи лихварската му дейност.

Дейността на Донков е била проверена от служители на "Икономическа полиция", които се самосезират в резултат на журналистическо разследване за случаи на лихварство и имотни измами. Установено е, че лихваря от 1997 година до момента е извършил множество сделки с недвижими имоти - покупко-продажби и договорни ипотеки, като реално тези имоти представляват обезпечение на дадени от Донков парични заеми срещу 10 %-на месечна лихва (т.е. 120 % годишна лихва).

Констатирано е, че освен месечната лихва Иван Донков е начислявал при просрочие на месечната вноска и наказателна лихва в размер на 1 % на ден, т.е. ако днес се дължат 100 лв., след три дни се дължат вече 130 лв., а след 10 дни – 200 лв. По този начин неговите длъжници при закъсняло плащане с няколко месеца изпадат в невъзможност да се разплатят и губят обезпечението във вид на недвижим имот.

Като обезпечение за кредита Иван Донков е използвал и записи на заповед, в които посочената сума многократно надхвърля реално дадените парични средства в заем. Т.е. реална заетата сума е 7 000 лв., но в записа на заповед е посочена сумата от 15 000 лв.

За проверявания период е установено, че Иван Донков е осъществил 42 вписвания на покупко-продажби на недвижими имоти и право на строеж и 19 вписвания на учредени договорни ипотеки.

В хода на проверката е установено, че Иван Донков в контактите си със заемополучателите е парадирал с близките си отношения със служители на правоохранителната и съдебната система, като по този начин се е опитвал да парира възможни бъдещи претенции и жалби в полиция или прокуратура от засегнатите граждани. При беседи с пострадалите полицейските служители са установили, че Иван Донков е упоменавал изрично и за близките си контакти с Пламен Дишков – Кела.

Към момента не е установено Иван Донков да има някакви доходи от трудова дейност или да развива легална търговия, но е собственик на 10 апартамента в Слънчев бряг, 11 студиа в Несебър, два етажа и дворно място в квартал "Сарафово", етаж от къща в Стария Несебър, парцел в Свети влас и парцел в Равда, апартамент в Централната част на Бургас. Донков ползва два автомобила "БМВ-740 и 750 LI", единия от които е на негово име, а другия на името на майка му.

ОДМВР Бургас призовава гражданите, пострадали от дейността на Иван Донков да се обърнат към служителите от сектор "Икономическа полиция" и да заявят претенциите си към 48 годишния бургазлия. Служителите могат да бъдат намерени в сградата на ОДМВР Бургас – улица "Христо Ботев" 46 или на тел. 856 504 или 856 707.