Полицията неутрализира несебърския клон от групата на Очите

Групата е задържана в резултат на 8-месечни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия на служители от сектор "Борба с организираната престъпност" към ОДМВР-Бургас и окръжен следствен отдел под ръководството на Бургаска окръжна прокуратура. Данните бяха изнесени от директора на ОДМВР Бургас – Милен Димитров и окръжен прокурор – Калина Чапкънова.

 

Ядрото на формированието, действащо на територията на курортен комплекс Слънчев бряг и региона, е изградено от шестима души, като ръководител е бил 39 годишния Христо Иванов. Той не е осъждан, въпреки че има криминална регистрация за грабеж. Другите задържани от групата са - 38-годишния Стефан Горначки, по прякор Русенския (регистриран и осъждан за кражба с използване на МПС, унищожаване на чуждо имущество, измама, кражби, чрез разрушаване на прегради), 30-годишният Стойчо Радев - Камбаната регистриран и осъждан за три кражби, кражба в големи размери, хулиганство, закана за убийство, придобиване, държане и предаване на взривопасни вещества и боеприпаси, без разрешително, 31-годишният Димитър Нейчев - осъждан за три кражби и Атанас Иванов - Нескенса, регистриран и осъждан за четири телесни повреди, едно хулиганство и ПТП с причиняване на смърт по непредпазливост.

Спрямо четирима от задържаните е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, а спрямо петия – Христо Иванов обвинение за ръководене на групата.

Милен Димитров отказа да конкретизира ролята на шестия човек от формированието, както и ще бъде ли повдигнато обвинение срещу него или същия ще бъде ситуиран в качеството на свидетел.

В резултат на работата на служителите от сектор "Борба с организираната престъпност" е установена разнородната престъпна дейност на групата - сводничество, рекет и разпространение на наркотици. Документирана е незаконна им дейността за периода от 2007 г. до настоящия момент,  касаеща налагане на силов контрол над действащите търговци, извършващи развлекателни и таксиметрови услуги на територията на Слънчев бряг през летния сезон, организация и контрол над действащите на територията на Слънчев бряг проституиращи момичета, изразяващи се в ежеседмично заплащане на суми от порядъка на 300 лева. Събрани са доказателства и за това, че групата контролира заведение в Несебър, в което се предлагат платени секс услуги.

Под контрола на групата е и част от разпространението на наркотични вещества на територията на Слънчев бряг и Несебър. Документирана е и престъпна дейност, свързана с налагането на рекет над търговците на гъби в района на Средец, като прекупвачите на гъби силово са принуждавани да заплащат по 1 лв. за всеки изкупен килограм.

По думите на Милен Димитров с неутрализирането на престъпната група, сезон 2010 година за търговците и работещите в Слънчев бряг и околността се очертава, като по-спокоен.

Неутрализираната група е Несебърския клон от Несебърско-Поморийската организирана престъпна група на Димитър Желязков – Очите, разбита през 2006 година.

По време на извършване на процесуално-следствени действия по задържане на групата са открити - автомат «Калашников», два пълнитела за него, 800 патрона и 7 електро-капсул-детонатори. При претърсванията и изземванията от домовете на задържаните са иззети : множество ножове, бухалки, палки, боксове, използвани от членовете на групата при осъществяване на престъпната им дейност.

По случая е образувано следствено дело.

Бургаският окръжен съд потвърди внесеното искане на Окръжна прокуратура - Бургас за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" за четирима от организираната престъпна група. Христо Иванов заедно със Стефан Горначки, Стойчо Радев и Димитър Нейчев остават задържани под стража, а 24 годишния Атанас Иванов ще бъде под домашен арест, каквото беше искането на Бургаската окръжна прокуратура.