Поморие домакинства кръгла маса по проблемите на туризма

Поморие е една от най-динамично развиващите се туристически дестинации в България. Градът все по-категорично се утвърждава като столица на балнеологията в страната.

 

Поморие ще представи условията за балнеологията и SPA на предстоящия туристически форум, който ще се състои на 25 – 26 март в Букурещ. Всяка година той отчита над 30 000 посетители и е отворен за специалисти и за масова публика. Поморие ще се презентира с най-доброто, атрактивното и уникално, с което го е дарила природата.

В рамките на бургаската борса "Вашата ваканция", която ще се проведе от 22 – 24 април, морската община ще се представи с щанд "Поморие – благослов от древността". На това изложение, проявилите интерес към туристическия район ще получат изненадващо предложение. Те ще имат възможност да отидат до различни интересни места – Музея на солта, местата предлагащи СПА и Уелнес услуги от естествени природни богатства, ще посетят винарна, която произвежда собствени вина от характерни за региона сортове, ще видят манастира "Св. Георги", Тракийската куполна гробница, останки от древността ще ги върнат векове назад в миналото на древно Анхиало. Заради всичко това, градът влиза в пакетните услуги на все повече туроператори, като има утвърдени позиции на родния, руския и на европейските пазари.

Наред с титлите "Столица на солта" /заради единствения в страната Музей на солта в България/, "Столица на балнеотуризма" /заради лечебната кал на Поморийското лиманно езеро/ от 2009 година Поморие получи и титлата "Столица на православната музика". За 7-ми пореден път, в средата на лятото, тук ще се проведе Международният фестивал на православните песнопения "Св. Богородица – достойно есть", чийто изпълнителен директор е кметът инж. Петър Златанов. До момента заявка за участие  в него са направили 52 певчески хора от цял свят. Близо 900 души ще изпълняват  православни песни и древна музика, която рядко може да бъде чута на живо другаде.

Независимо, че акцентът в туристическия продукт пада върху балнео, СПА и уелнес туризма, наред с това се развиват и виненият, културният, историческият и религиозен туризъм. Предлагат се все по-добри възможности за провеждане на различни форуми – конгреси, симпозиуми, научни конференции. Добрият инвестиционен климат в Поморие прави в последните години общината все по-привлекателно място за развитие на бизнеса.

През 2009 г. община Поморие е била посетена от  близо 44 хил. туристи. Най-голям традиционно остава броят на българите, предпочели местните забележителности и природни дадености. Руснаци и германци също от години предпочитат да прекарат своята почивка именно тук.