Поморие стана член на ООН, ще възстановява Анхиало

 

На официалната церемония присъстваха областният управител на Бургас Константин Гребенаров, председателят на Общинския съвет Янчо Славов, общински съветници и представители на местната власт.

С присъединяването на Поморие България вече е представена с 4 общини в голямата общност на световните градове. Страната ни бе присъединена към тази организация, която е учредена през 1945 г., от сегашния премиер и бивш кмет на София Бойко Борисов през март 2007 г. Предимствата от контактите и взаимопомощта на общините по цял свят директно са огромни и отговарят на най-актуалните цели на ООН изведени в Давос, Швейцария през 2009 г. от генералния секретар Бан Ки Мун.

Поморие започва активно да работи по възстановяването на древния град Анхиало. В това си начинание общината ще се опре на специалистите на "Общини на нациите за мир" към ООН. С тази стъпка Поморие дава сериозна заявка за присъединяването му като град, част от световното културно-историческо наследство под патримониума на ЮНЕСКО. До момента България е представена в тази общност, която също е част от ООН, единствено от Несебър.