P2250052_Medium

P2250052_Medium

Поморие със зелена светлина за рибарския порт

на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева на кмета на общината Иван Алексиев. Документът е необходим във връзка с проекта на общината за реконструкция и модернизация на съществуващото пристанище. Стойността му е близо 10 млн. лева, като финансирането ще е безвъзмездно от оперативна програма "Развитие на сектор рибарство" на ИАРА. След получаването на разрешението предстои да бъде подписан договор за финансиране и да бъдат стартирани процедурите за избор на изпълнител. Част от дейностите по проекта са изграждане на кей и рибна борса.

"Изненадахте ме приятно! Проектът е важен за Поморие, целта му е да осигурим едно по-защитено място за нашите поморийски рибари. С реализирането му ще бъдат решени  голяма част от проблемите им, а по-нататък ще търсим вариант и за изграждане на закрити лодкостоянки", каза кметът Иван Алексиев.

Министър Терзиева лично се увери в резултатите след успешното реализиране на проекта за обновяване на Музея на солта, финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013 г.". "Искам да поздравя кмета за добре свършената работа. С удоволствие гледам този Музей, защото той със сигурност ще допринесе за развитието на туризма във вашата община", каза тя. На събитието присъстваха областният управител на Бургас Павел Маринов и народните представители Ивелина Василева, Атанас Зафиров и Дурхан Мустафа.

Кметът Иван Алексиев представи пред гостите резултатите от проекта. "Посещаемостта на Музея на солта се повиши многократно в сравнение с предходната година. След като ремонтните дейности приключиха, музеят беше посетен от близо 11 000 туристи за летния сезон.  През месец април 2014 г. очакваме тук да дойдат 5 000 австрийски туристи, които ще почиват по нашето Черноморие. През новия програмен период Община Поморие ще продължава да кандидатства по проекти, които ще развиват туристическия й потенциал", заяви кметът.

Гостите на музея бяха приятно изненадани от тематичната празнична програма. Актьорите от детска театрална студия "Светулка" изиграха част от спектакъла "Любовта е солена", малките певци от ЦДГ "Веселушко" изпълниха песента "Сол и грозде", а танцьорите от ДФТА "Раковина" внесоха настроение с празнично българско хоро.