Посланикът на Румъния оглежда Бургас и региона

"Няма място за конкуренция между България и Румъния, нашите страни трябва да се обединят и с общи усилия да заемем своето място в европейската общност. Необходимо е да насочим действията си към развиване на отделните региони и в тази връзка е изключително важно съдействието и подкрепата на местните власти", каза румънският посланик. Един от поводите за посещението на дипломата е да се запознае с потенциала на област Бургас, с нагласите и интересите на местния бизнес, за да може в най-скоро време да се организира икономически форум, в който участие да вземат представители на бизнеса от двете страни.

Дипломатът се срещна и с кмета на община Бургас Димитър Николов. Антон Пъкурецу подсказа, че румънският министър на регионалното развитие и туризма Елена Удря проявява интерес към Бургас и Южното ни Черноморие. Кметът Николов отговори на това с покана за посещение, която ще бъде изпратена официално както към нея, така и към румънеца Дачиан Чолош, който е новият еврокомисар с ресор земеделие и развитие на селските райони. Той ще потърси тяхното съдействие за изпълнението на регионални проекти в областта на туризма и земеделието.

Димитър Николов и посланик Пъкурецу обсъдиха още перспективите пред сдружението „Черноморски еврорегион”, където членуват румънски и български градове, сред които и Бургас. Те се обединиха около мнението, че трябва да се търси помощта на евродепутатите от двете страни, които заедно да настояват за по-голям бюджет на организацията. С тези средства черноморските градове могат да извършат значителни подобрения в инфраструктурата си, да реализират общи екологични и други проекти.

Посланик Пъкурецу припомни статистиката за миналата година, според която 500 000 румънци са почивали в България, а още толкова са минали транзит през страната, за да стигнат до Гърция и Турция. Кметът Николов изрази надеждите си този интерес да се запази и броят на туристите от северната ни съседка, посещаващи Бургас и Южното ни Черноморие, да се увеличи. Той сподели с госта си идеята за издаване на брошура, които да съдържа и информация на румънски език. Тя може да бъде от полза на румънските туристи, пътуващи през България към други дестинации. Предвижда се в нея да има полезна информация за места, където можеш да се подслониш и нахраниш, удобни паркинги и маршрути, важни телефонни номера – 112, медицинска и пътна помощ. Подобна брошура може да се раздава и на граничните пунктове, освен на другите подходящи места.