DSC_0036

DSC_0036

Правят нова улица в Меден рудник Тя ще отговаря на всички съвременни технически изисквания - достатъчна тротоарна площ, енергоспестяващо осветление, отводняване и т.н. В ход е проектирането на други улици, които Общината ще изгражда поетапно, за да осигури по-добри условия за живот в района.

Строителството в "Меден рудник" стартира малко след 2000-та година, когато свободните тогава терени със статут на земеделски земи са възстановени на собствениците. Стига се до интензивно строителство на кооперации, но без да им бъде осигурено никакво инфраструктурно обезпечаване.  Подземните технически мрежи, "ВиК" и "Ел" се изграждат "на парче" , а  терените, предвидени за улици и зелени пространства, остават в собственост на частни лица - собствениците на бившите ниви.
От 2010 година Община Бургас провежда изключително последователна политика за решаване на многото проблеми, свързани с инфраструктурното обезпечаване на тази нова жилищна зона на комплекса. Направено е пълно обследване на собствеността, проведени са тежки и продължителни процедури по отчуждаване на частите от имоти, предвидени за изграждане на улици. Само за това Община Бургас изхарчи над половин милион лева. През последните години беше доизградена и "ВиК" мрежата в Районен център - с външни средства по проект за рехабилитация на водоснабдителната и канализационна мрежа на квартала.