Samarsko_zname

Samarsko_zname

Правят възстановка на битката за Самарското знаме

Стара Загора ще започне в 12.30 часа на площад "Св. св. Кирил и Методий". Инициативата е на Национално дружество "Традиция" и е част от програмата на Община Бургас за честване на националния празник 3 март.

Участниците в събитието ще бъдат с реквизит и костюми от периода на войната. Присъстващите ще могат да видят автентични оръжия: пушка ситема "Крънка", модел 1868 г., пушка "Бердан 2", модел 1870 г., "Прибоди-Мартин", пушка "Шнайдер", модел 1868 г. и предно пълнещо оръжие с черен барут.

За първи път историческото пресъздаване е правено през 2007 г. по повод 130-та годишнина от събитията, свързани с боевете за града през 1877 година.

Преди 139 години южно от град Стара Загора се изправят едни срещу други 3500 души от дружини на Българското опълчение и отряд от драгуни и казаци срещу 16 000 от Централната армия на Сюлейман паша.

Отбраната на Стара Загора е поета от полковник Де Прерадович, а османският удар поема III-та Опълченска дружина с командир подполковник Павел Калитин. Принудена да се оттегли, тя води героичен бой за спасяване на Самарското знаме, при който загиват знаменосците Антон Марчин, Авксентий Цимбалюк, С. Минков и дружинния командир подполковник Павел Калитин. Самарското знаме е изнесено от бойното поле след страховит ръкопашен бой от унтерофицера Тома Тимофеев и опълченеца Никола Корчев.

След неуспеха при Стара Загора Предният руски отряд, в чиито редове е Българското опълчение заема отбранителна позиция на Шипченския проход, градът е изгорен до основи, а населението му от близо 15 000 жители - изклано.

Битката при Стара Загора е бойното кръщене на Българското опълчение. То се явява като основа на първата бъдеща българска армия и показва героизъм, който възхищава руското командване и учудва целия свят. Оценка за този героизъм след сражението дава и генерал Гурко: "Това беше първото сражение, в което се бихте с врага и в което вие се показахте такива герои, че цялата руска армия може да се гордее с вас...".