d-r_Nedqlkov

d-r_Nedqlkov

Правят безплатни прегледи за рак на простата в Бургас разяснителни кампании сред по-възрастното население в Бургаска област и поредица от срещи, свързани с привенцията на мъжете в рискова възраст. 

Ракът на простата е особено разпространен в България. Той засяга предимно мъже след 40-годишна възраст, заболяването обаче започва да се подмладява и вече се среща и при 30-годишни, а ранното му откриване може да доведе до ефективно лечение. Прегледите ще се извършват по предварителни записвания на телефон 056 707 606 или 0889 251111.
"С тези инициативи не можем да се борим с рака, защото това не става кампанийно, но искаме да насочим вниманието на хората към профилактиката, която е особено важна целогодишно", коментира шефът на новата болница в комплекс "Меден рудник" д-р Пенко Пенков. Той обяви, че се обмисля идея за създаване на постоянен профилактичен кабинет.
През октомври, месецът за борба с рака на млечните жлези, в болницата се проведоха 10-дневни безплатни профилактични прегледи, за които се записаха 435 бургазлийки. "Имаше голям интерес от страна на дамите към тези прегледи. Жените до 40 години бяха подложени на ехографско изследване, а тези над тази възраст преминаха през мамографски прегледи. Добрата новина е, че при нито една от прегледаните жени не беше открито злокачествено заболяване", съобщи завеждащият отделението по "Образна диагностика" - д-р Сергей Недялков. Той уточни, че болницата разполага с всички видове високотехнологични апарати, което дава възможност за извършването на почти всички видове изследвания.