Правят паметна плоча и филм за Константин Ташев

Това са част от инициативите включени в отбелязването на двете годишнини - 75 години от рождението му и 20 години от кончината му. Те са инициирани от Инициативен комитет и са подкрепени финансово със сумата от 5 000 лева от Община Бургас.

"Винаги съм се радвала, когато има инициативни хора, които предлагат различни неща. Приветствам колегите от Инициативния комитет. Община Бургас прие да подкрепи финансово изработването и поставянето на паметна плоча, издаването на книга за Константин Ташев и концерта, който ще се състои в негова чест", каза зам.-кметът по култура, образование и вероизповедания в Община Бургас Йорданка Ананиева на пресконференция днес. На нея бяха обявени инициативите, които предстоят във връзка с двете годишнини на композитора. В пресконференцията участваха и Емануил Арнаудов - главен координатор на Инициативния комитет, Анка Маркова - секретар, Венета Ташева - съпруга на композитора и консултант, Недялко Йорданов - поет и драматург, работил съвместно с Константин Ташев.

Честванията започнаха в началото на годината с изложба с афиши и снимки от представления, за които композитора е писал музика.

На 18-ти септември 2010 година трябва да бъде монтирана паметната плоча. "Има разработен художествен проект. Документацията за паметната плоча е входирана в деловодството и трябва да бъде разгледана на Експертен съвет", уточни зам.-кметът Йорданка Ананиева. "Очакваме на официалното открива да присъства и сливенският митрополит Йоаникий", допълни Емануил Арнаудов.

На есен трябва да бъде готова и биографичната книга за композитора. Неин автор е съпругата му Венета Ташева, редактор е Недялко Йорданов. "Морето беше неговата стихия, затова той избра да живеем в Бургас", каза Венета Ташева.

За 4-ти ноември е планиран и юбилейният концерт с участието на театрални формации и ансамбъл "Странджанска зеленика", който е основан от Константин Ташев.

"Когато Коцето си отиде толкова нелепо и случайно, беше на върха на музикалната си кариера. Негови песни три години печелиха конкурса "Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора" - "Момчето, което говори с морето" в изпълнение на Панайот Панайотов, "Една година по дългия бряг" изпълнена от Стефка Берова и Йордан Марчинков и "Тя пред мене спира плахо", изпята от Тодор Колев. Той печелеше винаги награди на театралните прегледи. Беше най-търсения театрален композитор в България", разказа Недялко Йорданов. Той ще събере спомени и архивен материал във филма, който ще заснеме заедно с телевизия "Скат" за Константин Ташев. Филмът трябва да има своята премиера на юбилейния концерт.

Изработване на паметник на композитора и учредяване на музикална награда на негово име са другите предложения, по които работи Инициативния комитет. Ще бъде открита и банкова сметка за набиране на средства за израждане на паметника.

 

Снимка Етелка Пирева