Правят виртуална изложба в Аладжа манастир

Той е посветен на 150-годишнината от рождението на основоположниците на българската археология. Проектът включва проучване и съставяне на дигитален архив от непознати или по-малко познати документи, свързани с живота и делото на двамата братя и създаване на виртуална експозиция в музеен обект Аладжа манастир.

 

Изборът на мястото за създаване на експозицията – средновековният скален манастир край Варна – е свързан с приноса на двамата братя към проучването, опазването и популяризирането на този уникален християнски паметник.

Автори на проекта са Валери Кинов – уредник на музеен обект и НПК "Аладжа манастир" и инж. Петър Атанасов – администратор компютърни системи в Регионален исторически музей – Варна. Съдействие при реализацията на проекта ще окаже г-жа Мария Хермова – внучка на Карел Шкорпил.

За реализацията са необходими 37 050 лева.

Българската историческа памет помни, че в периоди на криза българинът най-често е отварял сърцето и кесията си за народни дела. А двамата братя заслужават това!

Даренията могат да бъдат поставяни в специалната дарителска каса в музеен обект "Аладжа манастир" или внасяни по сметка:

РИМ – Варна, бул.”Мария Луиза” № 41,

IBAN: BG04CECB97903124160300; BIC: CECBBGSF

БУЛСТАТ: 000083697

МОЛ: Валентин Плетньов