praznik-hlqba-orizare

praznik-hlqba-orizare

Празник на хляба за втори път в Оризаре

– подхождаща на трудовия й контекст. Силата на добре направения празник се крие не случайно и в точното място за неговата реализация, а Оризаре - което се е утвърдило през времето като житницата на общината, има всички природни дадености и предпоставки за отбелязване на такъв важен и близък до земята и нейните плодове, празник.

 

Новост в тази проява от културната програма за юли ще бъде тематичната кулинарна изложба. На нея местни хора ще покажат своето майсторство в производството на хляб и хлебни изделия. На селския площад ще се съберат млади и стари, местни и туристи, за да изразят уважението си към хляба. Празникът ще събере жители и гости на селото, които ще оценят вкусовите качества на разположените на дълга трапеза апетитни хлебни изделия. 

 

Само до преди две години в Несебър по-възрастните жени, пазителки на дома и традициите, организираха празника на хляба. Проявата се състоеше в стария град на площада и чрез възстановка на традиционни ритуали и обреди се отбелязваше жътвата, един от най-важните за българина период от трудовия календар. Преосмисляйки идеята за конкретното събитие, неговата същност и послания, Община Несебър избра нова концепция за празника на хляба и я прилага от миналата година. Мотивите са не самоцелното "изнасяне" на празници извън града, а намирането на точното, естествено и хармонично място на тяхното осъществяване.