Преполовение се празнува на 25 ден след Възкресение Христово

Преполовение се празнува на 25 ден след Възкресение Христово

Православната църква отбелязва днес преполовение. На днешния ден почитаме и свети мъченик Теодот, свети 7 девици и свети мъченици Петър, Диориний, Андрей, Павла, Христина.

Църквата празнува в средата на периода между Пасха и Петдесетница, тоест в сряда преди неделята на Самарянката, Преполовение. Празникът преполовение открехва завесата и ни дава възможност да погледнем към делата на Христос (и по-точно, към казаното, извършеното и претърпяното от Христос заради спасението на човешкия род) в периода от Неговото кръщение в Йордан до преображението и страданията Му.

В храмовете в цялата страна се отслужват Божествени литургии, а в края на миряните се припомня приближаващото слизане на  Светият дух.

Преполовение съвпада с еврейския празник Шатри, който е трети по значение след Пасха и Петдесетница, наричан от историците "много свят и велик празник за юдеите".

Важността на празника се проявява и в това, че всички катедрални храмове, носещи името "София", т. е. "Премъдрост", са били осветени не в чест на светица с това име, но в чест на Премъдростта Божия, която е Иисус Христос.