Преди 4 години Гърков щеше да е кандидат-кмет на БСП, но в последния момент зад него застанаха НФСБ и СЕК. Снимка Архив Черноморие-бг

Преди 4 години Гърков щеше да е кандидат-кмет на БСП, но в последния момент зад него застанаха НФСБ и СЕК. Снимка Архив Черноморие-бг

Истински политически прецедент направи БСП в Средец. Общинският съвет на партията там взе решение да подкрепи Живко Гърков, кандидат за кмет на СДС, на предстоящия втори тур на изборите, който ще се проведе на 3-ти ноември, неделя. На балотажа ще се явят Иван Жабов - кандидат за трети мандат от ГЕРБ, който получи 47,36% или 3 253 гласа на първия тур и Живко Гърков - кандидат-кмет на СДС, за когото гласуваха 25,44% или 1 747 избиратели. Трети остана кандидатът на БСП - Иван Кичев с 25,23% или 1 733 гласа.

"Местната структура в Средец е взела решението за подкрепа на кандидат-кмета, издигнат от СДС. Принципно имаме решение на националното ни ръководство, че можем да подкрепяме на местно ниво различни партии с изключение на ГЕРБ", каза пред "Черноморие" Стойко Танков - областен лидер на БСП.

Парадоксът идва оттам, че ГЕРБ и СДС сключиха национално споразумение за съвместно явяване на местните избори. Така че подкрепата от БСП в Средец за кандидат-кмета на СДС в общината е повече от странна. Преди четири години Живко Гърков щеше да бъде кандидат за кмет на БСП в Средец. Преди регистрацията на листите обаче изведнъж той се яви като кандидат за кмет от коалиция "НФСБ и СЕК". Тогава Гърков загуби изборите, но стана общински съветник. Сега СДС правят пробив в ОбС на Средец, но Гърков не е избран за съветник от листата на партията.