Преди 8-ми март на пазара във Варна - рози по 2-4 лева

Продавачите не очакват голямо увеличение на цветята за празника на жената. "Лекото поскъпване е характерно при нарастване на търсенето в една пазарна икономика", обясни търговец на цветя. Ако мъжът иска да изненада любимата жена с пролетно цвете трябва да приготви 1.50 лева за малко букетче зюмбюли или 2 лева за една бройка лале. Опакованите гербери достигат същите цени като розите са от два до четири лева. Ако купите голям букет от рози ще ви излезе по–изгодно - 5 рози за 15 лева, 3 рози за 8 лева. Оргиналните големи букети достигат до 25 лева. Напоследък са изключително търсени и малки саксийки във формата на кошнички по 4-5 лева. В момент на криза продавачите казват, че хората предпочитат неопаковани цветя или карамфили, които се продават срещу 0,50 - 0,80 лева.

 

Всеки търговец търси оргинален начин да се открои от голямата конкуренция или с по-ниски цени или с оргинални опаковки. Всички букети на една сергия на пазара във Варна са опаковани в лилав станиол, нестандартен начин да се привликат клиенти. От няколко празника през годината, продавачите на цветя се изхранват цяла година.

Не се наблюдава увеличение в цените на традиционните подаръци, които се избират за празника на жената - сребърни огърлици и парфюми. Изборът зависи от клиента.

Мъже, не е важна цената на букета, а жеста! Карайте жените си да се чустват всеки ден специални, а не само на празниците!

 

Теодора Петрова