dsc_1080

dsc_1080

Предлагат Гого от "Фамилия Тоника" за почетен гражданин на Бургас

Николов и е получило одобрението на Комисията по култура в Общинския съвет и ще бъде гледано за редовната сесия на местния парламент този четвъртък - 23 юни.

Комисията по култура прие и другото предложение на Димитър Николов за удостояване с награда на македонският гражданин Васко Ристески и българинът Стефан Иванов, притекли се на помощ на пътниците на катастрофиралия автобус на магистрала "Тракия". Според регламента, членовете на Комисията по култура решиха двамата спасители да бъдат наградени с почетен плакет на Община Бургас.

Поводът за този жест е, че в критичния момент, с риск за собственият си живот, шофьорът на селскостопанска техника Стефан Иванов от Чирпан гаси пожара, а Васко Ристевски изважда пострадалите от катастрофиралия автобус. Самоотвержените действия на двамата мъже предотвратяват по-тежките последици от катастрофата и много хора запазват живота си, сред които и граждани на град Бургас. За проявения героизъм няколко дни след трагедията Васко Ристески получи и българско гражданство.

Високото отличие - "Почетен гражданин" се присъжда на Георги Найденов – Гого за изключителните му постижения в музикалното изкуство, приносът му за издигане авторитета на българската култура и на Бургас на национално и международно ниво.

Георги Димитров Найденов – Гого е роден в Бургас на 6 август 1949 година. Завършва Химикотехнологическият институт, но не е работил по специалността си. Занимава се изцяло с музика, а творческата му биография е изключително богата. Той пее и свири в оркестър "Тоника" към Културния дом на транспортните работници в Бургас от 1969 година. Преди това в продължение на три години е част от група "Корали", където се създава музикалният символ на Бургас "Бургаски вечери".

През 1971 г. Гого и съпругата му Ева, заедно с Анастасия Бинчева и Хари Шерикян (заменен по-късно от Яким Якимов, а след това от покойния Иван Христов – Славея), образуват вокалния квартет "Тоника", създадено от Стефан Диомов. След зашеметяващ успех сред публиката и серия награди от най-престижни фестивали: 1972г. – втора награда на фестивала "Тракийска лира", 1976 г. - първа награда на фестивала "Златният Орфей", 1979 г. – първа награда на фестивала "Бургас и морето", през 1980 г. групата е разформирана, а изпълненията им са забранени за излъчване и част от записите унищожени. 

През 1981 г. Гого, Ева, Иван Христов, Краси и Вили Гюлмезови създават групата "Домино", която също триумфира на българските и чуждестранните фестивали. "Домино" печели през 1985 година – втора награда от конкурса "Кехлибареният славей" в Сопот, Полша, както и наградите на Полското радио и телевизия и на публиката. През 1986 г. "Домино" печели втора награда на "Златния Орфей" и има голям успех на "Шлагерфестивал" в Дрезден, Германия.

През 1994 г. по-голямата част от вокалистите от "Тоника" и "Тоника СВ" създават общата формация "Фамилия Тоника". Групата, освен че възстановява огромната част от хитовете, създавани за "Тоника", "Тоника СВ" и "Домино", изпълнява и десетки нови шлагери, обикнати както от най-младото поколение почитатели на музиката, така и от връстниците на им.

Преди повече от година Гого Найденов се разболя от тежка болест и за лечението си стигна и до Китай. В момента той се лекува в Бургас.