Комисията по култура се срещна с представители на различните продукции, които искат да снимат в Бургас. Снимка Лина Главинова

Комисията по култура се срещна с представители на различните продукции, които искат да снимат в Бургас. Снимка Лина Главинова

С още 60 000 лева да бъде увеличено перото по проект "Филми за Бургас". Това предлага в докладна записка до Общинския съвет председателят на Комисията по култура и читалищна дейност Веселин Пренеров. За първи път в бюджета на Общината има заложени средства за сфинансиране на игрални филми и телевизионни сериали. Шест екипа са входирали своите проекти в Община Бургас, а отговорността да решат кой от тях ще получи финансиране се пада на съветниците от Комисията по култура. Част от тях и представители на Община Бургас се срещнаха с екипите на пет от продукциите, които искат съфинансиране от страна на общината. Средствата, които са заложени в бюджета по това перо за настоящата година са 100 000 лева. 

Комисията по култура трябва до края на седмицата да реши коя продукция ще финансира и с каква сума.

"Огромното желание и амбиция на авторите на представените проекти е да снимат на култови места в Бургас, което е комплимент и безспорна реклама за града. Повечето от бъдещите филмови проекти ще бъдат представени на български и международни кинофестивали. По този начин Бургас ще се превърне не само в основен герой в бъдещите филмови продукции, но и ще стане все по-атрактивна и притегателна дестинация.

Кандидатстващите проекти за съфинансиране впечатляват със стойностни сценарии, оригинални сюжетни линии и дават заявка за бъдещи качествени и завладяващи кинотворби.

В тази връзка за подпомагане на цялостното реализиране и създаване на значими художествени произведения и емблематичното присъствие на Бургас в тях, ще бъде необходимо увеличаване на предвидените средства в бюджета по проект "Филми за Бургас", пише в докладната записка на Веселин Пренеров.

Той предлага сумата да бъде увеличена 60 000 лева и да стане 160 000 лева. А парите да бъдат от Културната програма на Община Бургас в рамките на утвърдения бюджет за 2020 г.